Alexis Ljungkvist är områdeschef för barn- och familjeenheten på Norra Hisingen – han känner inte igen den bild som socialsekreterarna målar upp. Foto: SVT Nyheter

Socialsekreterarnas ilska: ”Tänker inte långsiktigt”

Uppdaterad
Publicerad

Socialsekreterare på Norra Hisingen i Göteborg menar att det varit en tydlig strategi från ledningen att minska antalet utredningar för barn och familjer i stadsdelen. Trots att de menar att behoven ökar. 

– Man tänker inte långsiktigt, man vill bara att siffrorna ska matcha budgeten per år, säger en socialsekreterare.

Ansvarige chefen slår ifrån sig kritiken.

På tisdagen berättade SVT Nyheter Väst om hur socialsekreterare vid Norra Hisingens barn- och familjeenhet menar att de inte får bevilja de insatser de tycker behövs. Insatser från socialtjänsten ska föregås av en utredning. Alla allvarliga uppgifter om missförhållanden ska utredas. Men även här har stadsdelen blivit mer restriktiv, berättar flera socialsekreterare vid barn- och familjeenheten i stadsdelen. 

– Det fattades beslut för två år sen att man skulle vara mer restriktiv med att inleda utredningar. Men man får inte prata om ekonomi som anledning. Det är lagstadgat, att finns det behov ska det beviljas en insats. Så det är inget man säger, det är rent av olagligt, säger en av dem.

Ansvarig chef för barn- och familjeenheten är Alexis Ljungkvist. Han delar inte socialsekreterarnas bild. 

– Jag känner inte till att något sådant beslut har tagits, uppger han. 

”En mer normal nivå”  

Men i sin egen presentation, som hölls för politiker i stadsdelsnämnden i juni, skriver han om att andelen anmälningar som leder till utredning sjunkit, från 46 procent 2017 till 30 procent 2019: ”Stora och tydliga framsteg inom myndighetsutövningen visar att vi nu ligger på en mer normal nivå i förhållande till staden”. 

Men det är väl inte självklart ett framsteg att färre anmälningar utreds?   

– Nej, det är det inte. Vi har ju ett mottag som avgör det. Vi ska utreda där det behövs utredas, inte för utredandets skull.    

Men du skriver att det är bra att ni matchar andra stadsdelar?   

– Vi ska ha en likvärdig socialtjänst, så lika som möjligt, säger Alexis Ljungkvist, och har därför föreslagit att stadsdelen ska minska antalet utredande socialsekreterare.   

”Ingen ekonomisk fråga”

Fem personer har redan slutat och kommer inte ersättas. Anledningen är att antalet ärenden per socialsekreterare är lägre än stadsdelarna intill.  

– Det är ingen ekonomisk fråga att vi anpassar barn och ungas utredarsida. Det är utifrån att de ska ligga i rimligt antal ärenden per handläggare, säger han. 

”Olika stadsdelar kan inte jämföras”  

Flera av socialsekreterarna menar att det är fel att jämföra siffror från Norra Hisingen med andra delar av Göteborg.   

– Siffror kan inte visa vad det är vi sitter med för ärende. Ett ärende kan ta åtta timmar på en arbetsdag eller så tar det ingen tid alls. Det är väldigt olika, säger en socialsekreterare.  

Via mail vill Alexis Ljungkvist förtydliga att han inte tycker det är en framgång att få anmälningar leder till utredning: “Det är en tolkning som ni gör som jag tycker är direkt felaktig”, skriver han och menar att socialtjänsten kan hänvisa de som anmäler och som inte utreds till andra instanser inom staden.

SVT Nyheter Väst har pratat med flera socialsekreterare på barn- och familjeenheten som alla vill vara anonyma, med hänvisning till att kollegor som ifrågasatt arbetssituationen tidigare råkat ut för repressalier.

Socialtjänstlagen om att inleda utredningar

3 kap. Vissa uppgifter inom socialtjänsten, m.m.

3 a §   Socialnämnden ska se till att det finns rutiner för att förebygga, upptäcka och åtgärda risker och missförhållanden inom socialtjänstens verksamhet rörande barn och unga.

Socialnämnden ska använda handläggare som har avlagt svensk socionomexamen eller annan relevant examen på minst grundnivå i högskolan för utförande av sådana uppgifter inom socialtjänsten rörande barn och unga som innefattar

   1. bedömning av om utredning ska inledas,

   2. utredning och bedömning av behovet av insatser eller andra åtgärder, eller

   3. uppföljning av beslutade insatser.

11 kap. Handläggning av ärenden

1 §   Socialnämnden ska utan dröjsmål inleda utredning av vad som genom ansökan, anmälan eller på annat sätt har kommit till nämndens kännedom och som kan föranleda någon åtgärd av nämnden.

1 a §   När en anmälan enligt 1 § rör barn eller unga ska socialnämnden genast göra en bedömning av om barnet eller den unge är i behov av omedelbart skydd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.