Hälften av socialsekreterarna i Göteborg på avdelningarna för barn och unga är under 35 år. Personalomsättningen på dessa avdelningar låg på 12 procent förra året. 2017 låg siffran på 22 procent.
På Norra Hisingens enhet för barn och familj har flera personer varit sjukskrivna för utbrändhet de senaste åren och det är få som jobbat längre än ett par år. Inte så konstigt, menar en av dem eftersom du snabbt får allvarliga fall på ditt bord.
– Du ska omhänderta barn, gå in i familjers liv, se barn som far illa, som blivit våldtagna, utsatta för hot. Folk är totalt överbelastade, det är som gjort för att det ska gå fel, säger en socialsekreterare.
”Svårare att bygga relation”
Och att de anställda stannar så kort tid går ju också ut över de barn och familjer de är till för att hjälpa, menar en annan av socialsekreterarna.
– Många föräldrar och barn har uttryckt det att det är svårt att varje gång man kommer får man träffa en ny. Det bidrar ju till att det är svårare att bygga relation och ta reda på vad som inte stämmer. De har svårare att lita på oss då är det inte så lätt att berätta för nån vad som är fel hemma.
En tredje berättar att många funderar på att sluta.
– Det har blivit en uppgivenhet, att vi inte kan hjälpa dem som vi är till för att hjälpa. Det finns ingen stabilitet. Inte för vår del och inte någon stabilitet för dem som träffar oss, säger hen.
Enhetschefen Monica Helander skriver i ett mejl att hon har svårt att svara på kritiken:
”Jag tycker inte något av det stämmer utifrån den bild jag har. Men jag skall ta upp dina frågor med arbetsgruppen på måndag där vi behandlar arbetsmiljöfrågor”.
Måste få rätt förutsättning
Sonia Koppen, ordförande för fackförbundet Vision i Göteborg, menar att socialsekreterare måste få förutsättningar att göra ett bra jobb.
– Det handlar ju om att bygga upp en relation till en ungdom, ett barn, en familj. Har man inte den tiden eller många byten av socialsekreterare så får man börja om och bygga upp förtroendet igen, och det är ju jättesvårt. Och dyrt, säger hon.
SVT Nyheter Väst har pratat med flera socialsekreterare på barn- och familjeenheten som alla vill vara anonyma, med hänvisning till att kollegor som ifrågasatt arbetssituationen tidigare råkat ut för repressalier.