Proteingrödor som kan ersätta kött står i fokus. Det handlar om till exempel olika bönor, kikärtor, quinoa och amarant. Det här är grödor som vanligtvis inte odlas storskaligt i Sverige. Nu vill naturbruksskolan i samarbete med Hushållningssällskapet ta reda på vilka som fungerar att odla här och som skulle kunna vara en framtida lokal råvara.
– Sådana här specialgrödor kommer att vara framtiden, säger Alice Broo.
Svar till hösten
I augusti-september finns svaren på frågor som: När mognade grödorna? Hur mycket skörd gav de på dessa breddgrader?
– Sedan är det ju inte så att vi måste sluta äta kött, utan att vi behöver minska på det. Då kommer de här proteingrödorna in i bilden, säger Hans Nilsson.
Det är stor entusiasm på skolan inför odlingsförsöket, men LRF:s ordförande tvekar om det kan påverka Sveriges självförsörjning. Hör honom om varför i klippet nedan.
De 12 grödorna som testodlas på Sötåsen
Amarant
Cikoria
Quinoa
Bovete
Spånadslin
Linser
Lupin
Lantvete
Vit Emmer
Vårspelt
Kikärt
Åkerböna (För humankonsumtion)