Oklart vem som ska betala för oljeutsläppet

Uppdaterad
Publicerad

Det stora oljeutsläppet utanför Tjörn i september förra året har blivit en dyr historia och nu återstår att se vem som ska stå för notan. När klipporna är rena och allt räknats samman kan det ansvariga rederiet komma att få en stor räkning på posten.

Västnytt har tidigare berättat att saneringskostnaderna har slagit hårt på Tjörns kommun. MSB,  Myndighetheten för samhällsskydd och beredskap är den myndighet som ska ersätta kommunen för deras kostnader och i deras ställe driva ersättningsfrågan mot det ansvariga rederiet.

Enligt MSB så kommer ett ersättningskrav att lämnas in så snart utbetalningarna till Tjörns kommun är klara, vilket kan ske tidigast nästa år.

Oljesaneringen vid Tjörn

– Vi skulle kunna gå in med ett delkrav, men så brukar vi inte göra, men allra senast när vi har gjort klart med Tjörn, säger Per-Olof Wikström som är verksjurist på MSB.

Enligt Kustbevakningen som även de, kommer att begära ersättning, så kommer oljan med största sannolikhet från fartyget Golden Trayder som kolliderade med ett belgiskt fartyg utanför Jylland i september.

– Med hänsyn till resultatet av provtagningen, samt väder- och vindförhållanden vid utsläppstillfället så bedömer vi att oljan kommer från det här fartyget, säger Anna-Clara Eriksson, verksjurist på Kustbevakningen

Hur mycket pengar som kommer att avkrävas rederiet vill varken kustbevakningen eller MSB uttala sig om men Tjörns kommun har uppgett att det rör sig om över 70 miljoner kronor. Rederiets försäkringsbolag West of England kommer att låta sina egna experter granska underlaget, men efter det säger de sig vara beredda att förhandla. En process som kan ta årtionden om det vill sig illa.

– Det måste inte ta så lång tid, även om det finns exempel på det, säger Per-Olof Wikström på MSB.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oljesaneringen vid Tjörn

Mer i ämnet