Larmen inifrån Sahlgrenska Universitetssjukhuset har avlöst varann under året. Sjuksköterskor säger upp sig eftersom de anser att patientsäkerheten hotas. Många tycker att en hållbar kontinuitet saknas på vissa avdelningar.
I april rapporterade SVT Nyheter Väst om att sjukhuset planerade för att dra ner verksamheten med 300 tjänster.
Nu är budgeten klubbad och att det blir färre tjänster står klart, men hur exakt hur många det blir är svårt att utläsa i nuläget. Enligt GP handlar det om ett hundratal tjänster som försvinner.
– Det har pratats mycket om konsekvensanalyser av förslagen under hösten, men idag kom besluten, och vi tycker inte det här är rätt väg att gå, säger Can Altintasli, som är sjuksköterska sedan 14 år och jobbat på SU i 8 år.
Han påpekar att flera förändringar gjorts, och att alla inte är dåliga, men att många ser de nya besparingarna som problematiska.
– Där man ska spara pengar kommer det ge stor effekt för patienterna. Vi tänker ju inte bara på personalen utan det här handlar ju om patienterna i stor utsträckning. Vi har ju ett stort sjukhus som har ett uppdrag mot göteborgarna men också hela regionen och landet.
Sjukhusdirektören: Våra medarbetare kan inte springa fortare
Under måndagen träffades sjukhusets styrelse för att klubba den slutgiltiga budgeten för 2019. Budgeten landar på dryga 17 miljarder kronor.
Förutom färre vårdplatser och att en del vikariat inte kommer att återbesättas, innehåller budgeten satsningar på bättre omhändertagande av sköra äldre och en ny barn- och ungdomsmottagning i centrala Göteborg. Samtidigt poängterar sjukhuset själva att viss sjukvård saknar långsiktig finansiering och att de tar emot och behandlar fler och sjukare patienter än någonsin.
– För att klara uppdraget och ge bästa möjliga vård till våra patienter, måste vi fortsätta utveckla vården och arbeta på nya sätt. Om vi fortsätter precis som idag och jobbar som vi gjort hittills, så kommer vi inte att räcka till. Våra medarbetare kan inte springa fortare, utan vi måste utveckla vården med nya arbetssätt och fortsätta forska och utveckla nya behandlingar, säger sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg i ett pressmeddelande.
Manifestation: ”Vi måste sätta ner foten”
Till följd av budgetmötet samlades ett 150-tal personer, både sjukhuspersonal och representanter för vårdorganisationer, för en manifestation på måndagseftermiddagen.
– Vi har ju vetat det här länge och idag sätter vi ner foten. Vi behöver visa att vi finns och inte vill att man ska nedmontera sjukhuset. Vi gillar vår arbetsplats. Och bara vi får lite tid kan det bli bra.
Johnny Bröndt är moderat ordförande i Sahlgrenskas politiska ledning. Han delar inte demonstranternas bild, utan vill istället peka på satsningarna och att sjukhusen i år får mer pengar.
– Jag tror att det under det kommande året inte är tal om att stänga fler vårdplatser, det kommer snarare bli fler vårdplatser som öppnas. Däremot är det så att en del vårdavdelningar har för mycket personal,säger han.
”Visst är vården pressad”
Johnny Bröndt säger också att det är få anställda som kommer att beröras och att han ”uppskattar medarbetarnas engagemang”.
Det handlar ju om att de slår larm om vad de kallar en mycket allvarlig situation för både dem och patienterna, och att vården här är hårt pressad. Du delar inte den uppfattningen?
– Jo, visst är den pressad. Och jag vet att vi har fantastiska medarbetare och jag är glad att man är engagerad i vården och för sitt sjukhus.