Det är ett stort polispådrag i Biskopsgården efter nattens händelser. Foto: SVT

Polis död efter skottlossning på Hisingen

Uppdaterad
Publicerad

En polis har dött i en skottlossning i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg på onsdagskvällen.

”Det här är en fruktansvärt tragisk händelse”, säger Klas Johansson, regionpolischef i Väst, i ett uttalande.

Skjutning av polis i Göteborg

En anhållen för att ha delat video från dödsskjutningen

En person har anhållits för att ha delat en video från dödsskjutningen av polisen i Biskopsgården i Göteborg. Det rapporterar P3 Nyheter.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat att en film som visar hur kollegorna försöker att rädda livet på polismannen har spridits på sociala medier. Enligt polisen kan det röra sig om olaga integritetsintrång.

Pinnat inlägg

En person har gripits misstänkt för polismordet i Biskopsgården i Göteborg.

En person greps under fredagen på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök, meddelar kammaråklagaren Ulrika Åberg under en pressträff på fredagseftermiddagen.

- Den gripne är 17 år gammal och hemmahörande i Biskopsgården, säger Ulrika Åberg.

Inledande förhör har hållits med 17-åringen, som nekar till brott.

- När det gäller mordförsöket så är det som så att vi under utredningen har landat in i att det finns fler målsägande i ärendet. Därav också misstanken om mordförsök , säger Ulrika Åberg.

Kammaråklagaren berättar att hon delar polisledningens uppfattning om att motivet fortfarande är oklart.

- Men det är inte sannolikt att det handlar om en polis som måltavla, utan det ser ut som i dagsläget som att det handlar om i miljön. Men vi får låta utredningen ha sin gång och se vad vi landar, säger hon.

Medverkade på pressträffen gjorde även regionpolischefen Klas Johansson, kammaråklagaren Ulrika Åberg, utredningsledaren Anna Bergkvist och kommenderingschefen Teodor Smedius.

Regionpolischef Klas Johansson säger att de är nöjda med hur långt man kommit med utredningen än så länge.

– Jag känner viss lättnad att vi kommit så här långt på kort tid, det har varit ett intensivt arbete, säger han.

Enligt uppgifter till Expressen är 17-åringen tidigare dömd för mordförsök.

Se hela SVT:s sändning med polisens och åklagarens pressträff här.

Ulrika Åberg uppger att hon delar polisledningens uppfattning om att motivet är oklart i dagsläget.

- Det är inte sannolikt att det handlar om en polis som måltavla, utan det ser ut som i dagsläget som att det handlar om i miljön. Men vi får låta utredningen ha sin gång och se vad vi landar, säger kammaråklagaren i samband med pressträffen.

TV4 Nyheterna: Hur ställer sig den gripne till anklagelserna om mord och mordförsök?

- Så som det ligger just nu, efter det korta förhöret som vi haft, så förnekar han det vi har påstått runt honom .

- När det gäller mordförsöket så är det som så att vi under utredningen har landat in i att det finns fler målsägande i ärendet. Det finns i fler skottskadade, men det finns fler målsägande. Därav också misstanken om mordförsök, säger Ulrika Åberg.

Dagens Nyheter: Har ni misstänkta som kan vara inblandade i skjutningen?

- Vi vill inte gärna kommentera allting i den här utredningen i det läget som vi befinner oss. Det man kan säga är att vi utesluter inte att det kan bli fler gripanden under de närmast dagarna, säger kammaråklagaren Ulrika Åberg.

Kommenderingschefen Teodor Smedius tar vid. Han berättar att gripandet skedde i Biskopsgården vid 14.15-tiden.

- Det är sannolikt att det här har kopplingar till kriminella nätverk och konflikter som har varit men vi går inte närmare än så i det här läget.

Ärendets utredningsledare, Anna Bergkvist, medverkar också på pressträffen:

- Vi har lyckats med all resurs här hålla uppe det tempot och det fokuset som krävs så att vi också lyckades komma fram till att vi i dag kunde frihetsberöva en person som åklagaren sedan anhöll, ,säger hon.

Den gripne är 17 år gammal och hemmahörande i Biskopsgården i Göteborg, berättar kammaråklagaren Ulrika Åberg i samband med pressträffen.

- Man kan säga att han finns i konflikmiljön, sedan får utredningen visa åt vilket håll det här går och hur betydelsefullt, eller inte betydelsefullt, det är, säger hon, och tillägger att inledande förhör har hållits med 17-åringen, som nekar till brott.

Det har varit en intensiv jakt och ett intensivt arbete, berättar  Klas Johansson.

- Jag är väldigt tacksam för allt det idoga arbete som har bedrivits under de här dygnen. Nu återstår väldigt mycket i utredningsarbetet och ute i det trygghetsskapande arbetet, säger regionpolischefen.

Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten håller just nu en pressträff om att en person gripits misstänkt för dödsskjutningen av en polis i Biskopsgården.

Regionpolischefen Klas Johansson inleder pressträffen:

- Jag vill börja med att säga att vi har i dag, på eftermiddagen, en gripen och senare anhållen person som på sannolika skäl är misstänkt för mord och mordförsök.

Han fortsätter:

- Vi känner naturligtvis en viss lättnad över att vi har kommit så här långt på så här kort tid.

Åklagarmyndigheten tog på fredagsmorgonen över utredningen av mordet på den 33-årige polisman som i onsdags kväll sköts till döds i Biskopsgården.

Enligt kammaråklagare Ulrika Åberg är arbetet inne i en ”intensiv fas” där mycket kraft fortsatt läggs på dörrknackningar och inhämtning av vittnesmål.

Enligt polisens uppgifter blev polismannen beskjuten när han stod och pratade med några personer. I övrigt är det mycket som fortfarande är oklart kring händelsen.

Polisen fördes med ambulans till sjukhus och dog senare av sina skador.

”Det här är en fruktansvärt tragisk händelse och det var ett förfärligt och sorgligt besked att få. Mina tankar går framför allt till hans anhöriga men också till alla kollegor”, säger Klas Johansson, regionpolischef i Väst, i ett uttalande.

Enligt tidiga uppgifter hade två personer skadats, men sedan visade det sig att det bara var polisen som skadats.

Stor polisinsats

Polis larmades till platsen vid 22.30-tiden på onsdagen efter att flera personer hört skott i området.

Under natten har har en stor insats pågått i området. En brottsplats har spärrats av och polisen genomför dörrknackning. Än så länge har ingen gripits. Polisen har också inlett en särskild händelse, bland annat för att kunna frigöra mer resurser.

Vid 02.30-tiden finns tolv polisbilar på plats vid Vårväderstorget och ytterligare polisbilar står vid infarterna, läget på platsen är dock lugnt enligt SVT:s reporter på plats.

Rikspolischefen: ”Stor sorg”

Rikspolischef Anders Thornberg kommenterade händelsen i ett skriftligt uttalande under natten.

”Det är med stor sorg vi har tagit emot beskedet att en kollega har avlidit efter att ha blivit beskjuten under kvällen. Våra tankar går till familjen, nära och kära och arbetskamrater”.

Han skriver vidare att han pratat med regionpolischefen i region Väst för att säkerställa att de har de resurser som krävs för att lagföra den skyldige.

”Polisyrket är förenat med risker och vi måste fortsätta arbetet med att minimera de riskerna med stor beslutsamhet”, säger Anders Thornberg.

Polisen har kallat till pressträff klockan 9.00. SVT Nyheter sänder direkt.

Vet du mer? Har du bilder?  Mejla tipsaoss@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis död efter skottlossning i Biskopsgården

Mer i ämnet