Tvådelad bild med Peter Amundin, enhetschef för läkemedel och hjälpmedel i Västra Götalandsregionen, och en hand som trycker ut piller ur en pillerkarta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Amundin, enhetschef för läkemedel och hjälpmedel i Västra Götalandsregionen, berättar i klippet varför regionen väljer att inte bekosta lugnsjuka Åsas medicin. Foto: Pressbild/SVT

Därför vägrar regionen bekosta Åsas kolmedicin

Uppdaterad
Publicerad

Det läkemedel Åsa Edman vill ha för sin lungsjukdom skulle kosta skattebetalarna nästan en halv miljon kronor årligen. Regionen anser därför att det är för dyrt i förhållande till effekten medicinen har.

Åsa Edman från Göteborg har tidigare varit i kontakt med läkare för att få tag i bromsmedicinen Prolastina. Medicinen är godkänd av Läkemedelsverket, men trots det används den nästan inte alls i Sverige.

Hittills har hon inte hittat någon läkare som vill skriva ut medicinen eftersom läkarna anser att effekten inte är tillräckligt bra i förhållande till hur dyr den är.

Omfattas inte av högkostnadsskyddet

Prolastina omfattas inte av högkostnadsskyddet. I det här fallet är det då regionen som måste ansvara och stå för kostnaden.

Peter Amundin, enhetschef för läkemedel och hjälpmedel i Västra Götalandsregionen, anser att chansen att Åsa Edman hittar någon läkare som är villig att skriva ut Prolastina är liten.

– Jag kan inte se annat än att det är en rimlig bedömning att inte skriva ut det, säger Peter Amundin.

I dagsläget finns det få studier på läkemedlet i Sverige, men skulle studier göras och de skulle kunna visa på effekten av läkemedlet, så skulle det kunna bli enklare att få det utskrivet.

Fotnot: I tidigare version angav vi att medicinen kostade närmare 1 miljon kronor. Det var baserat på en person som väger 85 kg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.