Nordstan Foto: Thomas Johansson/TT

Övervakning motiveras med brott och terrorhot

Uppdaterad
Publicerad

Trots datainspektionens protest. Nordstan får spela in övervakningsfilmer från allmänna utrymmen.

– Det är ett brottsutsatt område och ligger även högt på terrorhotslistan, säger Kristian Karlemon på Förvaltningsrätten i Göteborg.

Nordstan har ansökt om 26 övervakningskameror på allmänna utrymmen. Köpcentrumet vill kunna spela in övervakningsfilmer dygnet runt för att kunna hjälpa till i brottsutredningar. Tidigare har Nordstan tillstånd för kameraövervakning av allmänna utrymmen, men tillståndet gäller inte under affärstider. Enligt Nordstan får de flera gånger per månad frågor från polisen om att lämna ut bilder från händelser. Därför vill de kunna spela in dygnet runt.

Läs mer: Fortsatt otryggt i Nordstan

Nordstan menar att brottsligheten är fortsatt hög i Nordstan trots ordningsvakter, väktare och förebyggande polisåtgärder. Även frågan om terrorism lyfts, då terrorism kan riktas mot offentliga platser som till exempel ett köpcentra. Även vid ett eventuellt terrorbrott vill Nordstan kunna hjälpa polis med bilder.

Datainspektionen klagade

I oktober fick Nordstan klartecken från Länsstyrelsen, men Datainspektionen invände och överklagade beslutet. Datainspektionen ansåg inte att övervakningsintresset vägde tyngre än enskildas intresse att inte övervakas. Nu har Förvaltningsrätten i Göteborg tittat på frågan.

Läs mer: Efter polisens larm: ”Stäng Nordstan”

Och domstolen ger Nordstan rätt att spela in övervakningsfilmer på allmäna utrymmen, som till exempel gatorna i köpcentrumet. Kristian Karlemon är rådman på Förvaltningsrätten i Göteborg motiverar beslutet med en ökad möjlighet att komma åt brott och terror.

– Man kan inte förhindra att brott begås. Men man kan komma åt de skyldiga, säger han.

Även om Nordstan får tillåtelse att spela in hela tiden, så handlar det inte om någon övervakning i realtid. Först vid ett larm, vid till exempel brand eller bråk, ska bilderna kunna ses.

Läs mer: ”Hur ska vi få mat om vi inte stjäl?”

Men filmerna ska också sparas. Så om ett brott sker ska polisen kunna få ta del av bilderna i efterhand.

Kan fortfarande överklagas

Ulrika Carlsson är vd på Nordstans samfällighetsförening. Hon vill inte kommentera domen, då den fortfarande kan överklagas.

– Än så länge är min kommentar att vi inte har någon kommentar förrän vi vet var det tar vägen någonstans, säger hon.

Datainspektionen har fram till den 12 juni på sig att överklaga domen. SVT har sökt Datainspektionen för en kommentar, men inte lyckats nå dem under onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.