Under påskhelgen utbröt våldsamma upplopp i flera svenska städer när Stram Kurs ledare Rasmus Paludan höll tal och brände koraner. Nu planerar han att hålla ytterligare valtal och bränna fler koraner i Sverige.
Paludan lämnade in en ansökan till polisen om att arrangera ett valmöte i Borås, nästa fredag 29 april. Bara några timmar efter att ansökan kom in avslogs den.
– Vi ser att det varit nödvändigt med hänsyn till ordning och säkerhet efter händelserna förra helgen där allmänhet och polis kom till skada, säger Emelie Kullmyr kommenderingschef polisen i region Väst.
– Rasmus Paludan har en retorik som går ut på att skapa oordning och kaos. Vi behöver hjälpas åt att för att slå hål på den retoriken, säger hon vidare.
Avfärdar Paludans påstående
På sociala medier meddelar Ramus Paludan att han, trots polisens avslag, tänkt åka till Borås redan nu i helgen. I ett inlägg på instagram säger sig Paludan planera ett besök, och att man inte inte alls behöver något tillstånd.
”Polismyndigheten i region Väst kan inget göra åt det, för de fattar ingenting om vad demokrati är”, säger han i ett videoinlägg.
Under lördagen sände även Paludan live på sociala medier och påstod att han befann sig i Borås, något som med eftertryck avfärdas av polisen.
– Det finns inga indikationer över huvud taget, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.
Ulf Olsson (S): ”Osmakliga värderingar”
Ansökan för den 29 april gällde just stadsdelen Norrby. I mejlet som skickades med till polisen skrev Rasmus Paludan att han planerar att bränna en eller flera koraner och fortsatte i mejlet att ”det är också möjligt att vi först spiller Koranen i grisblod eller i urin från en hund.”
– Jag tycker det är osmakliga värderingar. Vi hoppades på ett nej från polisen. Men vårt ställningstagande handlade i grund och botten om att vi sa nej till den allmänna sammankomsten, säger kommunalrådet Ulf Olsson (S) i Borås.
Ordning och säkerhet först
I Rasmus Paludans ansökan stod det att sammankomsten skulle fungera som Paludans första valmöte i sin kandidatur till riksdagen.
– Det känns aldrig bra att avslå en ansökan, det känns som ett misslyckande. Vi har en yttrande- och demonstrationsfrihet i det här landet. Men ordning och säkerhet måste gå först och kan vi inte garantera det så måste vi avslå, säger Emelie Kullmyr, vid polisregion Väst.