Porträtt av Marith Hesse (M), ordförande kommunstyrelsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Marith Hesse (M) om vad hon tror hade hjälpt mot missbruk av lustgas. Foto: TT, Lars Wiklund/SVT

Partille införde förbud mot lustgas – ser inga effekter

Publicerad

Partille var bland de första kommunerna i Sverige med ett förbud mot att bruka lustgas på offentlig plats. Ett halvår efter att förbudet trädde i kraft har de svårt att se några effekter. Nu hoppas de på ett nationellt krafttag.

Tomma lustgastuber är något som Partille kommun fått ägna alltmer uppmärksamhet åt det senaste året. Gata- och parkenheten kunde i fjol se en ökning av tomma tuber i parker och på parkeringar.

I februari i år införde kommunen förbud mot att bruka gasen i offentliga miljöer. Men än så länge ser de inga effekter av förbudet.

– Att det skulle minska på grund av det är jättesvårt att sia om i nuläget, dels för att det rör sig om kort tid men också för att det kanske inte är det som vi prioriterar högst, säger Robert Björklund, kommunpolis i Partille.

Vill se lagstiftning

Det pågår en statlig utredning om att förbjuda lustgas i berusningssyfte. Något som Marith Hesse (M), kommunstyrelsens ordförande i Partille, välkomnar.

– Det som skulle kunna leda till en väldigt positiv förändring är lagstiftning. Jag hoppas på en lagstiftning som förbjuder lustgas för barn och unga under 18 år, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.