För två år sedan fick Borås stad drygt 20 miljoner kronor i bidrag av Naturvårdsverket till att undersöka hur gifterna i framför allt Guttasjön, Djupasjön och Rydboholmsdammen kan tas om hand. Det rör sig om runt 240 000 kubikmeter förorenad sediment, tonvis med kemikalier som främst de gamla textilindustrierna är orsaken till. Och det finns risk för att förorenad sediment kan sprida sig till Marks kommun, och till åkrar i Halland vid översvämningar, enligt länsstyrelsen.
Men inom kommunen saknas kompetensen att göra förberedande undersökningar, och därtill har upphandlingar strulat. Förra sommaren fick Borås stad in noll anbud. Istället har projektledaren Ilse Postma i princip fått sitta och rulla tummarna.
Svårt att hitta rätt kompetens
Få saneringsprojekt i Sverige har varit så stora som att åtgärda gifterna i Viskan, enligt länsstyrelsen. Och runt Viskan finns dessutom höga naturvärden och rödlistade arter att ta hänsyn till, bland annat vilda bin. Det är troliga anledningar till att det varit svårt att få fatt på rätt kompetens.
– Men vi trodde att det skulle vara igång nu, annars hade man ju fått lägga det på is ett tag. Vi ser dock att det inte är något som Borås stad kunnat påverka, vi har märkt av en allmän konsulttorka senaste åren, vi vet inte riktigt vad det beror på, säger Ann-Christine Schleret Lember, länsmiljöingenjör på länsstyrelsen.
Nytt försök att anlita konsult
Nu gör Borås stad ytterligare ett försök att anlita en konsult till projekt Viskan, denna gång har undersökningen av hur Viskan ska saneras bland annat delats upp i tre delar för att göra det mer lockande att anta.
Vad är det för åtgärder ni vill undersöka?
– Ett av alternativen är att deponera massorna i Djupasjön, där det redan finns förorenat sediment, och skapa en slags våtmark och leda förbi Viskan. Men det är inte den enda lösningen. Vi vill skapa en skräddarsydd åtgärdsplan, säger Ilse Postma.