Falköping är en av de kommuner i Sverige med högst pris på fjärrvärme. I fjol höjdes priset med 23 procent, berättar Tomas Thiel. I år är prishöjningen drygt 15 procent.
– Vi har svårt att förstå varför det kostar så mycket att producera fjärrvärme i Falköping jämfört med andra kommuner, säger Tomas Thiel, vd för det kommunala bostadsbolaget Falköpings Hyresbostäder.
Enda leverantören av fjärrvärme
Falköpings Hyresbostäder och Fastighetsägarna anmälde i somras Solör Bioenergi till Konkurrensverket. De menade att Solör missbrukade sin dominerande ställning som enda leverantör av fjärrvärme i kommunen.
– Har du väl ett uppvärmningssystem i en fastighet är det inte så lätt att byta, säger Alma Ohlin från Fastighetsägarna, en branschorganisation för fastighetsföretag.
Ökade bränslekostnader
Solör svarade Konkurrensverket att det finns flera alternativa uppvärmningsformer för de kunder som är anslutna till fjärrvärmenäten, till exempel luftvärmepump. Samt att den aktuella prisökningen är ett resultat av kraftigt ökade kostnader för bränsle, vilka vida överstiger den aktuella prishöjningen.
– Biobränslepriserna har ökat dramatiskt i Falköping, säger Anders Pettersson, vd Solör Bioenergi.
Tittar på att byta uppvärmning
Konkurrensverket har skrivit av ärendet. Dock utan att ha tagit ställning till om det skett någon överträdelse av konkurrensreglerna eller inte. Konkurrensverket har sedan tidigare en prioriterad utredning mot Solör Bioenergi om misstänkt missbruk av dominerande ställning i Mönsterås kommun. Den utredningen pågår fortfarande.
Falköpings Hyresbostäder tittar nu på möjligheten att byta uppvärmning.
– Vi tittar på vilka fastigheter som idag har fjärrvärme som vi kan koppla bort för att inte ha alla ägg i samma korg, säger Tomas Thiel.
Fjärrvärme i Falköping
I Falköping driver det privata bolaget Solör Bioenergi Falköping fjärrvärmen. Enligt den årliga Nils Holgersson-rapporten så har Falköping den elfte dyraste fjärrvärmen i landet. Kostnaden var i fjol 1150 kronor per MWh.
I Nils-Holgersson-rapporten jämförs kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning för ett flerbostadshus mellan olika kommuner.
Bakom rapporten står bland annat Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta.
Syftet med rapporten är att visa på hur priserna skiljer sig: ”det faktum att många av verksamheterna bedrivs i kommunala eller enskilda monopol innebär att de behöver granskas inte minst med avseende på priserna”
Källa: nilsholgersson.nu
Falköpings Hyresbostäders kostnader för fjärrvärme
Budget 2024: 19 miljoner kronor
Utfall 2023: 16,2 miljoner kronor
Utfall 2022: 13,1 miljoner kronor
Siffrorna är inte normalårskorrigerade. Normalårskorrigering innebär att användningen av fjärrvärme har justerats för att ta hänsyn till olika faktorer som påverkar värmebehovet under året som till exempel temperatur.
källa: Falköpings Hyresbostäder