Polismannen Andreas blev bara 33 år gammal. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT/Privat

Polis mördad i Biskopsgården i Göteborg – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

En polis i tjänst sköts i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg den 30 juni i år. Han fördes med ambulans till sjukhus och dog senare av sina skador.  I videon får du en sammanfattning av fallet – på 60 sekunder.

Fredag 19 november

• Dom faller i tingsrätten i Göteborg. 17-åringen döms skyldig för mord, tingsrätten än enig i sin bedömning och straffet blir åtta års fängelse.

Tisdag 9 november

• Under rättegångens andra dag hörs den mordmisstänkte 17-åringen, som hävdar att han inte har någonting med dödsskjutningen att göra. Här kan du höra honom själv berätta om sin inställning till mordanklagelserna.

Fredag 29 oktober

• En 17-årig pojke åtalas för att ha skjutit ihjäl polismannen Andreas Danman i Biskopsgården i Göteborg. Pojken åtalas även för försök till mord och grovt vapenbrott.

Onsdag 1 september

Kommunstyrelsen beslutar att tillsätta en haverikommission för att undersöka varför Göteborgs Stad inte gjort mer för att stoppa unga från att hamna i kriminella gäng, trots varningssignaler från bland annat anhöriga.

Måndag 30 augusti

• Polisen Hannah Bergelin namninsamling ligger just nu på polisstationer runtom i hela landet. Nu kräver hon ökade befogenheter i kontrollen av gängkriminella.

Tisdag 17 augusti

Ännu en person frihetsberövas. Personen misstänks för grovt skyddande av brottsling.

Fredag 30 juli

Polismannen Andreas Danman som sköts ihjäl i Biskopsgården i juni begravs i Göteborg. Vid kyrkan närvarar familj och anhöriga – 125 platser är fyllda. Vid Svenska Mässan pågår en stor ceremoni för polis och militär dit begravningen också livestreamas för över 500 närvarande.

• Här ringer kyrkklockorna för Andreas Danman.

Måndag 26 juli

• Polismannen som mördades ska begravas på fredag. Begravningen ska också livestreamas till en lokal där hundratals poliser samlas. Detta av hänsyn till anhöriga samt corona-restriktioner.

Torsdag 16 juli

• Åklagaren begärde att 17-åringen omhäktades, vilket Göteborgs tingsrätt gick med på. Vid den första häktningsförhandlingen dagen efter gripandet nekade 17-åringen till brott, men häktades trots det och belades även med restriktioner.

Söndag 11 juli

• En motorcykel-kortege körde genom Helsingborg för att hedra polisen som sköts ihjäl. Över 1 000 människor samlades för att hålla en tyst minut.

Tisdag 6 juli

• Boende i Biskopsgården promenerar mot våldet. Flera hundra människor samlades på Länsmanstorget på Hisingen och gick den sex kilometer långa sträckan till Vågmästareplatsen.

Söndag 4 juli

• Hector Valeria har tränat fotboll med ungdomar på Biskopsgården i över 15 år. När han fick reda på att en polis sköts till döds under onsdagskvällen blev han chockad, men inte förvånad.

17-åringen häktas. Enligt åklagaren har han kopplingar till ena sidan i en pågående gängkonflikt, medan den person som samtidigt utsattes för ett mordförsök har kopplingar till andra sidan.

Lördag 3 juli

• Den anhållne 17-åringen som misstänks för polismordet i Biskopsgården begärs nu häktad. Han nekar till alla misstankar som har framförts mot honom.

• Den ihjälskjutne polismannens forna kolleger vid P7 Revingehed minns honom med värme och startar en insamling till 33-åringens minne.

Fredag 2 juli

• Enligt Polisförbundet Väst så är polisens vardag på fält är allt mer utsatt.

• Ärendet lämnades över till Åklagarmyndigheten och under natten frihetsberövades 20 personer. Det inkom även analyssvar från de tomhylsor som säkrats på platsen. Samtidigt kan en övervakningskamera ge nya spår i jakten på skytten.

En 17-åring grips på sannolika skäl misstänkt för mordet. Polisens teori är att polismannen inte var måltavlan vid skjutningen i Biskopsgården. Kammaråklagare Ulrika Åberg delar bedömningen att polismannen inte var den direkta måltavlan.

• Många vill skänka pengar till polisförbundets polisskadestiftelse. Hittills har cirka 250 000 kronor samlats in från privatpersoner.

• En person från Helsingborg blir anhållen för att ha delat en film från polisskjutningen i Göteborg. Klippet visar livräddningsförsöken på den skjutna polisen, rapporterar P3 Nyheter.

Torsdag 1 juli

• Flera politiker i Göteborg reagerar starkt efter att en polis skjutits till döds i Biskopsgården. Fritidspolitikern Saida Hussein (S) som bor i området var chockad och sa att händelsen är den värsta som har hänt i området.

• Statsminister Stefan Löfven kallade till pressträff. – Ett angrepp på en enskild polis är ett angrepp på såväl vår rättsstat som hela vårt demokratiska öppna samhälle.

Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet, kallade nattens mord för ”Förfärligt och djupt sorgligt”.

Flera boende i Biskopsgården var bedrövade och upprörda över att en polisman skjutits till döds. Vittnet Fredric skulle precis gå och lägga sig när han hörde flera smällar – och sedan en helikopter.

• Det hölls en tyst minut runt om i landet, bland annat i Malmö, Uppsala, Jönköping, Helsingborg och runt om i Blekinge.

Polisområdeschef Erik Nord sa till SVT att polismannen troligtvis föll offer för en felskjutning. – Det mest sannolika nu är att skjutningen inte var riktad mot polisen, säger han.

Tomhylsor som tros vara kopplade till dödsskjutningen togs i beslag och skickades för teknisk analys.

Onsdag 30 juni

Polis larmades till platsen vid 22.30-tiden efter att flera personer hört skott i området. En polisman ska ha blivit beskjuten när han stod och pratade med några personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis död efter skottlossning i Biskopsgården

Mer i ämnet