• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Trots svaga resultat har såväl Anders Ygeman som statsminister Stefan Löfven (S) försvarat polisens nya organisation. Foto: TT

Polisen ger Löfven svar på tal

Uppdaterad
Publicerad

Reformen är rätt och polisen i Göteborg anser att den ”måste genomföras”, hävdar statsminister Stefan Löfven (S). Inte alls, svarar Göteborgs poliskår.

– När Löfven går ut och säger att alla poliser tycker så här ger han bilden av att alla poliser är på samma linje. Så är det verkligen inte, säger Anders Karlsson, polis i Göteborg sedan 34 år.

På fredag träffas inrikesminister Anders Ygeman (S) och rikspolischefen Dan Eliasson. Regeringen kräver bättre resultat och Ygeman vill veta vad högste chefen har för plan.

Trots svaga resultat har såväl Anders Ygeman som statsminister Stefan Löfven (S) försvarat polisens nya organisation.

– Reformen är fortfarande rätt. När jag pratar med polisen i Göteborg säger de: ”se till att genomföra reformen, den måste fullföljas”, sade Stefan Löfven till TT på måndagen.

Svår situation

Uttalandet fick Anders Karlsson att tappa hakan. Han är polisinspektör i Göteborg sedan 34 år, och hans bild av hur Göteborgspolisen ser på omorganisationen skiljer sig helt från statministerns.

– När Löfven går ut och säger att alla poliser tycker så här så ger han bilden av att alla poliser är på samma linje. Så är det verkligen inte, säger Anders Karlsson till SVT Nyheter Väst.

Anders Karlsson räknar upp en lång rad problem som krånglig byråkrati, övertid i samband med avrapportering och inte minst personalbrist. Han menar också att spetskompetens hos till exempel narkotikapoliser, ungdomspoliser och trafikpoliser har slarvats bort i den nya organisationen.

– Alla dessa vittnesmål om att polismyndigheten förfaller, det är ingen som vill se verkligheten. En rättsvårdande myndighet är i krisläge, säger Anders Karlsson.

Dålig arbetsmiljö

– De lovar oss nya poliser och det är bra, men herre gud, börja med att ta hand om dem som finns kvar. Hur då? Jo, med bra arbetsmiljö och värdig lön. Nu har det gått två år, nu måste omorganisationen ge resultat.

Håkan Bylin är ordförande för polisförbundet i Storgöteborg och går i god för att fackförbundets medlemmar håller med Anders Karlsson i hans kritik av den nya organisationen.

– Tanken med omorganisationen var god, men det har inte alls blivit som det var tänkt. Det är en väldigt hård centralstyrning och det gör att organisationen blir trög, säger han till TT.

Bakgrund: Polisorganisationen

Efter en sammanslagning av de tidigare 21 länsindelade polismyndigheterna, Rikspolisstyrelsen och Statens kriminaltekniska laboratorium blev Polismyndigheten en myndighet den 1 januari 2015.

Myndigheten leds av rikspolischefen (RPC) som ensam bär ansvaret för myndighetens verksamhet.

RPC utses av regeringen. Nuvarande RPC, Dan Eliasson, tillträdde i samband med den nya organisationen.

Källa: Polismyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.