En delad bild som visar två scener. Till vänster syns en skissartad illustration med två figurer i mörka kläder, märkt med orden ”Mord” och ”Stöld”. Till höger syns Joakim Norenhag vid polisens Nationella operativa avdelning i uniform som står utanför en byggnad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joakim Norenhag är verksamhetsutvecklare vid polisen Nationella operativa avdelning, Noa. Han ser en positiv effekt av den nya lagen. Foto: SVT

Polisen: Nya lagen slår mot organiserade brottsligheten

Publicerad

Ett år efter att lagen ”Involverande av underårig i brottslig handling” togs i bruk har 30 domar utfärdats och polisen är nöjd med resultatet.

– Den kommer inte ensam bryta rekryteringen till kriminella nätverk, men vi har sett effekt, säger Joakim Norenhag, Verksamhetsutvecklare vid Noa.

Lagen, som togs i bruk i juli 2023, har som huvuduppgift att stoppa kriminella gäng från att rekrytera minderåriga.

Efter ett år har 30 fällande domar utfärdats. Flera av dem gäller grov brottslighet såsom barn som involverats i mordplaner och i ett fall försök att tvinga ett barn att detonera en bomb.

Straffbart använda barn i brott

– Jag tycker vi sett effekt, framför allt i enskilda ärenden där vi sett ett högre straffvärde på brott där ungdomar varit involverade i brottslighet, säger Joakim Norenhar, verksamhetsutvecklare enheten för utveckling av brottsbekämpning vid polisen Nationella operativa avdelning, Noa.

Effektiv mot annan brottslighet

Men lagen har också haft effekt på annan, mindre allvarlig brottslighet, som till exempel vuxna som försöker tvinga barn att stjäla.

– Det är bonus, att den kan slå över hela skalan, säger Joakim Norenhag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Straffbart använda barn i brott

Mer i ämnet