Bilden är uppdelad i två sektioner. Den vänstra sektionen visar en suddig, mörk bild på en person som håller en pistol. Den högra sektionen visar en svart pistol placerad på en vit bakgrund, med ett måttband som indikerar storlek och detalj av vapnet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ledde konflikten inom Foxtrot-nätverket till våldsdåd planerade i chattar. Foto: Polisen

Tre västeråsare inför rätta för mordplaner – en misstänkt för dödsskjutning på Skallberget

Uppdaterad
Publicerad

Tjugo personer i Mellansverige samlades i gruppchattar för att planera mord och rekrytera barn att begå dem. Tre västeråsare hör till de åtalade. Nu avslutas rättegången i Attunda tingsrätt.

Nätverket ska ha gått under namnet La Liga, lytt under nu mördade gängledaren Mustafa Aljiburi, och planerat mord i Upplands Väsby.

En av de misstänkta är en 30-årig västeråsare, som också misstänks för mordet på en gängledare på Skallberget i november 2023. 30-åringen ska i samråd med andra ha beslutat att måltavlorna i Upplands Väsby ska skjutas och involverat en 17-åring i brottslighet, bland annat.

Straffbart använda barn i brott

Ytterligare två västeråsare, en 29-årig man och en 26-årig kvinna, misstänks ha transporterat pistoler för gängets räkning.

Totalt 20 personer misstänks ha deltagit i mordplanerna. Polisen knäckte nätverket innan de hann begå något mord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Straffbart använda barn i brott

Mer i ämnet