En delad bild som visar två scener. Till vänster sitter en person på en stol med en träpanel i bakgrunden, klädd i en ljusgrå tröja. Han lyssnar på vad den svartklädde anonyma mannen pratar om.  Till höger visas tre personer utomhus vid en bil, där två står nära bilen och en delvis vänder bort. Det är när de äldre kriminella hämtar upp tonåringen på tågstationen i Sundsvall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den familjehemsplacerade 16-åringen försvann plötsligt hemifrån – några dagar senare satt han hos polisen misstänkt för att ha försökt bränna ner en villa i Sundsvall. I videon berättar familjehemspappan vad som hände. Foto: Peter Nässén/SVT, polisens förundersökning

16-åring anlitades för mordbrand – familjehemspappan: ”Otroligt lättledd”

Uppdaterad
Publicerad

16-åringen hade bara varit i sitt nya familjehem i Hälsingland i en månad när han plötsligt försvann.

Nu ställs han inför rätta misstänkt för en mordbrand i Sundsvall, sannolikt på uppdrag av det kriminella Dalennätverket.

– Han tog bussen till stan, och sedan var han borta. Efter några dagar ringde polisen, då var han gripen misstänkt för brott, berättar familjehemspappan.

Förutom 16-åringen är tre män i åldrarna 20–27 år åtalade i ärendet. De tre äldre misstänks också för involverande av en underårig i brottslighet, då de ska ha uppmanat honom att anlägga branden och försett honom med tändare och bensin.

16-åringen har flera olika diagnoser, och har varit omhändertagen i olika former sedan han var liten. Innan han kom till familjehemmet på en liten ort i Hälsingland hade han bott på en rad olika Sis- och HVB-hem.

Mordbranden i Haga i Sundsvall

Beskrivs som naiv

Familjehemspappan beskriver honom som snäll och skötsam, men väldigt naiv och godtrogen.

– Han ville lita på allt och alla. Han kunde göra nästan vad som helst för att få vänner. Han insåg inte att det också kunde finnas personer som ville utnyttja honom.

Ringde – och var ångerfull

Sedan 16-åringen häktats på sannolika skäl misstänkt för den anlagda branden, riktad mot en villa i Sundsvall i slutet av maj, placerades han på ett Sis-hem i väntan på åtal och rättegång.

En dag ringde en anställd på Sis-hemmet till familjehemspappan och frågade om han ville prata med 16-åringen. I samtalet ska pojken ha medgett för sin familjehemspappa vad han gjort.

– Vi pratade en stund. Han var skamsen och ångerfull.

I polisförhör varken erkänner eller förnekar pojken brott, utan svarar mest ”ingen kommentar” på frågorna.

Vad säger du om det som hänt och det han är misstänkt för?

– Ja, jag tycker att det är för jäkligt. Men jag är inte ett dugg förvånad, säger han. I videon här förklarar han vad han menar.

Fosterbarn som dras in i kriminalitet

Ni har varit familjehem i 25 år. Har du varit med om något liknande tidigare?

– Nej, aldrig. Vi har haft några unga här som varit på väg in i kriminalitet, men vi har lyckats avstyra dem, åtminstone så länge de varit här.

Totalt fyra personer står åtalade i målet om mordbranden. Åtminstone en av de övriga misstänkta har anknytning till Dalennätverket. Han åtalades för delaktighet i mordförsöken på två tonåringar i Sidsjö i Sundsvall förra sommaren – men frikändes.

Mordbrandsrättegången avslutas under torsdagen, och domen meddelas senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordbranden i Haga i Sundsvall

Mer i ämnet