Alla fyra åtalade döms – de tre vuxna för involverande av underårig i brottslighet. Foto: polisens förundersökning

Tre män döms efter att ha hjälpt tonåring med mordbrandsuppdrag i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Det var i maj i år som en 16-åring försökte tända eld på en villa i Sundsvall. Nu döms tre män till långa fängelsestraff för att bland annat ha hjälpt pojken att utföra mordbranden, och pojken döms till ett års ungdomsvård.

Den ena av de tre vuxna männen döms till sju års fängelse och de andra två döms båda till sex och ett halv i fängelse.

Männen ska ha bistått tonåringen med instruktioner, tändare och bensin för att anlägga branden i Haga. De hade även ordnat boende i till 16-åringen som rymt från sitt familjehem i Hälsingland.

Det är mordbranden i Haga som är det centrala i domen, men de döms också för en rad andra brott.

Misstänkt mordbrand i stadsdelen Haga i Sundsvall

Våldsamt motstånd

Bland annat döms en av männen som är i 25-årsåldern för våldsamt motstånd, efter att han ska ha bitit en polis när han skulle hämtas till förhör.

Sluten ungdomsvård

16-åringen döms för grov mordbrand till sluten ungdomsvård i ett år. Han hade avvikit från sitt familjehem i Hälsingland.

En grafik på en mobilskärm där en konversation sker mellan den åtalade och en vän. Till höger en övervakningsbild av den åtalade mannen som går efter en väg med huvan uppdragen och en dunk i handen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Misstänkta 16-åringen sågs gå omkring i villaområdet med en bensindunk. Innan han greps försökte han desperat söka hjälp hos en vän via Snapchat. Foto: SVT Grafik/Polisens förundersökningsprotokoll

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mordbrand i stadsdelen Haga i Sundsvall

Mer i ämnet