Polis klädd i polisunifrom.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett hänsynslöst beteende mot människor som redan är i stor sorg”. Det säger polisen Alexander Mcqueen, biträdande chef på bedrägerisektionen, om SVT:s granskning ”Lurad efter döden”. Foto: Laura Vandelin

Polisen reagerar på SVT:s granskning av företag som jobbar med dödsbon

Publicerad

Efter SVT:s granskning av företag som jobbar med begravningar och bouppteckningar har flera personer som känner sig lurade hört av sig till reportrarna bakom granskningen.

– Det är ett hänsynslöst beteende mot människor som redan är i stor sorg, säger polisen Alexander Mcqueen, biträdande chef på bedrägerisektionen.

SVT har tittat närmare på runt 300 företag som jobbar med begravningar och bouppteckningar och har kunnat identifiera flera fall av bedrägerier mot dödsbon.

– Vi har inte fått till oss så många anmälningar. Vi har några fall i region väst och nationellt finns det också några ärenden som jag känner till, säger Alexander McQueen, biträdande chef på bedrägerisektionen i Göteborg.

SVT granskar: Lurad efter döden

När han tar del av SVT:s granskning blir han upprörd.

– Jag blir förbannad över att man på ett hänsynslöst sätt utnyttjar människor i en redan utsatt situation. Man är i stor sorg och kanske inte vet hur det ska gå till eller vad det ska kosta, och sedan utnyttjar man det.

Då ska man anmäla

Ibland kan det vara svårt att veta om man utsätts för bedrägeri eller om man bara gjort en dålig affär. Men är man osäker är det viktigt att anmäla.

– När man väntat en stund och märker att man inte får tillbaka sina pengar eller den tjänst man köpt, då ska man polisanmäla, säger Alexander McQueen.

Ibland kan bedrägerier vara svåra att utreda. Polisen tittar på flera delar i brottet, bland annat på uppsåt, alltså om någon haft för avsikt att begå brott. Sedan prioriteras även ärenden utifrån olika faktorer, till exempel om man är brottsaktiv eller återfallsförbrytare.

– Men det kan också handla om hur hänsynslös man har varit. Det påverkar sedan också straffvärdet, säger Alexander McQueen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar: Lurad efter döden

Mer i ämnet