I dag är hon fri och hemma i Sverige. Men flera röster höjs nu om att hon inte får den hjälp hon behöver att bearbeta sina upplevelser.
– Ja den här personen kommer ju från den värsta av världar som man kan tänka sig. Det är inga vanliga samtal som behöver göras med den här unga flickan.
– Hon behöver tas om hand på alla möjliga sätt. Vi önskade att kommunen skulle ta det ansvaret, säger Tomas Jansson, polischef i Borås.
Han är inte ensam i sin kritik. Polis såväl som flera experter på våldsbejakande extremism riktar skarp kritik mot socialtjänsten, och deras bristande förmåga att ge Marilyn det stöd hon behöver.
Föräldrars förtvivlan
Marilyns föräldrar är besvikna. Alla de hemska övergrepp deras dotter sett och upplevt.
– Det är ingen börda man ska behöva bära på utan att ta itu med, säger hennes pappa, Pasi Nevalainen.
– Vi hade aldrig i vår vildaste fantasi aldrig kunnat tro att man skulle bli så utlämnad som vi har blivit, fortsätter han.
”Är vi de enda?”
Marilyns föräldrar tycker det är märkligt att det inte finns rutiner för den här typen av fall. Det borde ju finnas någon som kan ta tag i de här problemen för upplevelserna är vi inte ensamma om, säger Pasi Nevalainen.
– Men vi är väl de första kanske som vågar gå ut med att vi behöver hjälp och stöd.
Pojkvännen dog – Marilyn blev mor
I nio månader var Marilyn fast hos världens idag grymmaste terrororganisation. Där födde hon barn, tvingades leva under strikta sharialagar och bevittnade bland annat avrättningar. Det var hennes pojkvän som tog med henne till IS.
Då visste hon knappt något om IS eller islam. Efter att pojkvännen dött i strid, blev hon ensam kvar med sitt spädbarn. Tills slut lyckades hennes föräldrar få ut sin dotter och barnbarn från terrororganisationen med hjälp av människosmugglare.
Läs också: Mot alla odds fick de hem dottern från IS
Marilyn har upplevt fruktansvärda saker hos Islamiska Staten och hennes föräldrar sökte hjälp hos socialtjänsten för att hon skulle få stöd att bearbeta det hon varit med om. Familjen hade flera möten med socialtjänsten som bland annat erbjöd flickan att bo på ett behandlingshem för att hjälpa henne i föräldrarollen.
En besviken utomstående
Men familjen ville ha hjälp av någon som förstår vad deras dotter Marilyn varit med om hos IS och som har kunskaper om islam och IS. När de inte fick det, tog de själva kontakt med Yassin Ekdahl som är expert hos nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.
– Jag var med på ett antal möten där, med både familjen och kommunen, berättar Yassin Ekdahl.
Upplevde du att kommunen tog emot de råden du gav dem?
– Nej. Samtidigt ska man vara lite rättvis inför en sådan situation. Det är en komplex fråga som kommunen aldrig jobbat med. Det finns en rädsla att göra fel och i många fall gör man ingenting och då har man inte gjort något fel.
Vad känner du när du tänker på hur den här familjen har hanterats?
– Känner mig ganska frustrerad måste jag säga. Det är sorgligt att den familjen som redan varit med om massa hemska upplevelser inte får den hjälpen de behöver och har rätt till.
Polisen hade hoppats på mer
Även polisen i Borås som har haft insyn i ärendet är kritiska till att socialtjänsten inte satte in tillräckligt med stöd och hjälp.
– Ja den här personen kommer ju från den värsta av världar som man kan tänka sig. Det är inga vanliga samtal som behöver göras med den här unga flickan utan, hon behöver tas om hand på alla möjliga sätt.
Det gick till och med så långt att polisen åkte till Mark och besökte socialtjänsten för att påtala att familjen och flickan behövde mer hjälp och stöd. Men trots det hände inget.
– Det kom väl inte ut så mycket som vi hade hoppats på. Vi ville att de skulle ta mer ansvar kring flickan och att hon skulle få den hjälp hon behöver. Bland annat att man lyssnar på den nationella samordnarens synpunkter och råd. Men så skedde inte.
Kunde ha gjort mer
Bahman Alami är socialchef i Mark. Han är på det hela taget nöjd med insatserna från socialtjänsten, men tycker i efterhand att mer kunde gjorts.
– Utifrån den information jag har fått och utifrån den rapport vi fått från IVO så bedömer jag att det varit relevant hjälp och stöd till familjen. Men man kan alltid göra mer. Och mot bakgrund av kritiken från polisen och även Yassin Ekdahl, den nationella samordnaren, så får vi titta och om vi har missat någonting i kommunikationen med familjen.
Läs också: Så lever Marilyn efter flykten från IS
På plats hos socialtjänsten i Mark så går SVT Nyheter Väst igenom de utredningar som gjorts i fallet med socialchefen. Efter det tillägger han:
– Jag är inte nöjd utifrån de uppgifterna du kommer med idag. Jag tycker det är väldigt tråkigt och det är också tecken på att vi har misslyckats i vår kommunikation med familjen. Det är jättetråkigt.
Vad kommer ni att göra nu?
– Det vi kan göra är att försöka ha dialog med familjen.