Polisens tre fel – innan Evelina Vessby, 27, dog i fyllecell

Uppdaterad
Publicerad

Hon var ute och bowlade med kompisarna och gick sedan på nattklubb i Trollhättan. Några timmar senare hittades Evelina Vessby död i arresten.

SVT Nyheter Väst har granskat fallet och kan visa på flera brister i polisens agerande – de kontaktade varken anhöriga eller sjukvården.  

– Det känns åt helvete. Och det kommer det alltid att göra, säger Evelinas sambo, Johan Hallqvist. 

I klippet ovan berättar sambon Johan om hur nära han var att hämta henne på torget i Trollhättan.

Det handlade om minuter. Johan Hallqvist skyndade över torget i Trollhättan den 9 oktober 2021 när polisbilen med hans sambo Evelina Vessby rullade i väg.  

Dödsfall i fyllecell

Polisen omhändertog Evelina för berusning efter ett bråk med vakter utanför nattklubben, som slutade med att hon spottade en entrévärd i ansiktet. Men trots att hon flera gånger ringde Johan och bad polisen prata med honom så tog de i stället med henne till arresten där hon senare avled.

Tabletter rapporterades inte

Vid klubben hade Evelina Vessby en burk med narkotikaklassade tabletter på sig, med lugnande ämnen i som sannolikt bidrog till att hon dog. Polisen beslagtog tabletterna – men patrullen berättade inte om dem för stationsbefälet, uppger han i förhör i en efterföljande polisutredning.

– Jag kommer inte ihåg att jag vare sig ser någon burk eller hör nånting om ett narkotikabrott, säger han.

Förhörsledaren frågade om det hade spelat någon roll, om han hade vetat om tabletterna. 

– Alltså jag vill ju veta vad det är för nånting, men hon är ju inte misstänkt för att ha tagit nåt annat än... Det jag får till mig och min bedömning är att det är alkohol, säger befälet. 

Kördes inte till sjukhus  

Evelina vägde bara 45 kilo, var rejält påverkad och misstänkt för narkotikabrott. Men varken patrullen eller ansvarigt befäl i arresten kontaktade en ambulans eller körde henne till sjukvården.  

– Det är stor jävla skam. Har man hittat tabletter på henne innan man slänger henne i en cell måste man ju anta att hon fått i sig nånting. Då leker man med någons liv. Speciellt om man väljer att låsa in någon utan konstant tillsyn, säger Evelinas sambo Johan Hallqvist. 

Anhöriga kontaktades inte

Polisen kontaktade inte heller en anhörig för att berätta att de omhändertagit Evelina, vilket de ska enligt rutinerna. I polisens protokoll står det att Evelina vill att de ska göra det. Sedan står det ”närstående är inte kontaktad. Tidsbrist.”  

– Det finns brister i den hanteringen som har genomförts, säger polisområdeschef Lars Eckerdal.   

Efter att Evelina avlidit startades en förundersökning om misstänkt tjänstefel och vållande till annans död. Men utredningen lades ner eftersom det inte gick att bevisa att någon gjort sig skyldig till brott.

Så säger polisens föreskrifter

Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om omhändertagande av berusade personer

2 kap. Omhändertagande m.m. 

1 § Är förutsättningar för omhändertagande uppfyllda, skall den berusade omhändertas, om inte särskilda skäl talar däremot.

Allmänna råd 

En polis kan avstå från ett omhändertagande, t.ex. om någon anhörig eller annan lämplig person genast vill och kan ta hand om den berusade utan att dennes eller någon annans säkerhet äventyras.

Källa: RPSFS 2000:57, FAP 023-1

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsfall i fyllecell

Mer i ämnet