I klippet ovan berättar Ahrenberg om varför han gärna skulle se en tillnyktringsenhet istället för fylleceller.
SVT Nyheter Väst har i flera artiklar berättat om 27-åriga Evelina Vessby, som avled i polisens fyllecell i Trollhättan.
Efter händelsen har polisen i Fyrbodal efterfrågat en tillnyktringsenhet och det görs även av polisen i Göteborg. Varje vecka omhändertar Göteborgspolisen drygt 100 påverkade personer och placerar dem i arresten.
Antalet TNE har minskat
Under åren 2014-2016 avsatte regeringen 35 miljoner kronor årligen för att den medicinska säkerheten och omvårdnaden skulle förbättras, för personer omhändertagna för berusning.
Trots det så har antalet tillnyktringsenheter i landet minskat. Det handlar om sjukvårdsenheter som är anpassade specifikt för personer som är påverkade av alkohol eller droger. Nu finns sådana enheter 6 av 21 län, en minskning med fyra stycken sedan 2020.
I vissa län drivs de av regionen och kommunen ihop, och i andra län enbart av regionen.
”Jättestora skillnader”
Det är inte jämlikt i landet, när det gäller hur många som tillnyktrar på sjukhus jämfört med i arrest, säger Anders Printz, utredare för Samsjuklighetsutredningen.
– Det är jättestora regionala skillnader. Västerbotten ligger till exempel bra till när det gäller hur många som tillnyktrar på sjukhus jämfört med arrest. Men i Göteborg, där har man mindre resurser än på vissa andra ställen, säger Anders Printz.
I Göteborg lades TNE ner 2019, eftersom Göteborgs kommun tyckte att det borde vara vårdens ansvar.
Fyrbodal vill ha TNE
Även chefen för akuten på sjukhuset NÄL i Trollhättan, som vi intervjuar här (länk), är positiv till idén.
– Jag tror det hade varit en utmärkt lösning, om det hade gått att få till praktiskt. Det hade nog underlättat arbetet för alla involverade, men också ökat säkerheten för de som drabbas, som blir intagna för berusning, säger Bengt Asplén, verksamhetschef för akuten.
Här finns tillnyktringsenheter, TNE
Regioner som har TNE:
Värmland
Jönköping
Örebro
Stockholm
Västerbotten
Norrbotten
Regioner som inte har TNE
Blekinge
Västmanland
Kalmar
Östergötland (men har tre platser vid två sjukhus)
Dalarna
Sörmland
Uppsala
Västmanland (kommer eventuellt starta en)
Kronoberg
Jämtland
Skåne
Västra Götaland
Gävleborg
Gotland
Västernorrland