Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Evelina Vessby dog i en fyllecell i Trollhättan 2021. Nu föreslår en utredning flera lagändringar om utökat ansvar för vården av påverkade personer. Foto: Privat/SVT

Efter SVT:s granskning av dödsfall i fylleceller: Förslag om lagändringar

Uppdaterad
Publicerad

Berusade och påverkade personer ska inte föras till polisens arrester i första hand, utan till vården. Det är förslaget i en ny statlig utredning.

– Vi vet att det sker dödsfall i arresterna varje år och man behöver göra medicinska bedömningar, säger utredaren Anders Printz.

I klippet ovan hör du vad utredaren vill ändra på, och vad Evelinas sambo tycker behövs.

SVT har i flera artiklar och inslag berättat om de 29 dödsfall i fylleceller som inträffat mellan 2012 och 2022 runt om i Sverige. En av dem som avlidit i polisens tvångsvård är 27-åriga Evelina Vessby, i Trollhättan i oktober 2021.

Dödsfall i fyllecell

Läkaren Kai Knudsen uppgav att hennes, och flera av de andra dödsfallen, hade kunnat undvikas om personerna förts till vården istället.

Oftare vård för berusade

Nu föreslår den nya statliga utredningen att påverkade personer bör föras till vård i mycket större utsträckning än idag.

Samsjuklighetsutredningen tar fasta på samordning av insatser för personer med både beroende och psykisk ohälsa. Där föreslås att lagtexten för LOB, Lagen om omhändertagande av berusade personer, skärps.

– Det är ju en förändring mot hur det fungerar idag. I dag är det ju en stor majoritet som tillnyktrar i arresten och vi föreslår att det ska vara tvärtom, att det är det som ska vara undantaget, säger utredaren Anders Printz.

”Den omhändertagne ska till sjukhus”

Av dem som omhändertas av polisen enligt LOB får bara runt 20 procent vård idag, resten sätts i polisarrest. Förhållandena bör vara omvända, enligt Printz.

I lagtexten ska det nu stå att: ”Den omhändertagne ska föras till ett sjukhus eller annan vårdinrättning” enligt förslaget.

– Då kommer man enligt huvudregeln säkerställa en medicinsk bedömning. Samtidigt kan polisen bedöma att det här är en person som är farlig, då ska man inte vara på sjukhus utan då blir man omhändertagen i arresten, säger Anders Printz.

I dag lämnas en för stor del av ansvaret för de medicinska bedömningarna till polisen, enligt utredningen: ”Det är inte lämpligt att det är polisen som får avgöra när ett tillstånd är så allvarligt att det kräver läkarvård, eftersom myndigheten saknar den medicinska kompetensen för det uppdraget.” skriver utredarna.

Bestämmelsen att polisen i undantagsfall får ha berusade i arrest kan inte användas för att sjukhuset anser sig sakna resurser. Regionerna ska också få extra medel för det här ansvaret, enligt förslagen i utredningen.

Så ändras lagtexten enligt förslaget

LAGTEXTEN ENLIGT FÖRSLAG

3 § Den omhändertagne ska föras till ett sjukhus eller annan vårdinrättning som kan ge stöd och behandling om inte annat följer av 4 §.

4 § En omhändertagen person som inte kan friges får tas i förvar om det är nödvändigt med hänsyn till ordning eller säkerhet eller för att vård av något annat skäl inte kan beredas på sjukhus eller någon annan vårdinrättning.

LAGTEXTEN IDAG

Om det behövs med hänsyn till den omhändertagnes tillstånd, skall han så snart det kan ske undersökas av en läkare. En omhändertagen person som inte bereds vård på sjukhus eller någon annan vårdinrättning, inte tas om hand på något annat sätt och som inte heller kan friges, får hållas kvar. Den omhändertagne får då tas i förvar om det är nödvändigt med hänsyn till ordning eller säkerhet.

Förslag till lag om ändring i lagen (1976:511) om omhändertagande av berusade personer m.m.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsfall i fyllecell

Mer i ämnet