• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Polisens kommendering under EU-toppmötet blir mindre än vad som först beräknats. Foto: TT

Polisstyrkan minskas inför EU-toppmötet

Uppdaterad
Publicerad

Polisen räknade med det värsta – och planerade insatsen i samband med EU-toppmötet efter det. Nu har hotbilden förändrats, och polisstyrkan minskas.

Den mycket stora polisstyrka som väntades komma till Göteborg i samband med EU-toppmötet nästa vecka kommer att bantas.

Enligt polisområdeschef för Storgöteborg, Erik Nord, beror det på att man i initialt läge utgick från högsta möjliga hotbild, en bild som förändrats i takt med att underättelse har samlats in.

EU-toppmötet

– Vi planerade för den skarpaste hotbilden, för det värsta, och så sa vi att vi skulle sjunka i antal om hotbilden inte når den nivån, säger han.

Blev jack i skivan

Men kommenderingsbesluten har inte gått friktionsfritt, något som även DN rapporterat om.

– Det blev lite jack i skivan när vi klippte i omfattningen av kommenderingen. Det gjorde att det uppstod en massa frågor hos oss, det blev återgång och så höll vi på med de här diskussionerna, säger Erik Nord.

Polischefen Erik Nord. Foto: SVT

Det är Nationella operativa avdelningen (NOA) som fördelar ut polisresurserna över landet, och det är mellan dem och polisen i Västsverige som samtalen har förts.

– Det blev friktion eftersom resten av polissverige vill ha sina styrkor hemma så länge som möjligt och att de snabbt kommer tillbaka efter kommenderingen. Medan vi som genomför kommenderingen vill att de ska komma ner i tid och få så god information som möjligt om uppdraget, berättar Erik Nord.

Finns inga garantier

Men nu är det alltså bestämt att polisstyrkan blir mindre än vad som planerats från början. Hur mycket mindre vill Erik Nord inte gå in på, då dessa siffror inte är offentliga.

Skulle hotbilden förändras så kommer NOA att hjälpa till med mer personal, enligt Nord, även om förändringen behöver ske snabbt.

– De har en skuggplanering för det. Vi känner oss trygga med att de ska kunna göra det, säger han.

Hur säkra är ni på att er nya hotbildsbedömning är korrekt?

– Vi är så säkra att vi vågar lita på den. Samtidigt måste vi också säga att det inte finns några garantier. Saker kan ändras fort. I sådana fall får vi begära mer resurser eller disponera om de resurser vi har, säger Erik Nord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-toppmötet

Mer i ämnet