I klippet ovan kan du se varför S, C och L inte vill att Raoul Wallenbergskolan startar en grundskola i kommunen.
I dag finns det inga friskolor i Tibro, men två är nu på gång. Företaget Raoul Wallenbergskolan har fått sin ansökan till Skolinspektionen godkänd, om att starta en grundskola.
Men Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet, som styr i Tibro, menar att det här ställer till det rejält för kommunens ekonomi. De berättar att antalet elever helt enkelt inte räcker för att fylla både de kommunala skolorna och en ny friskola. Att driva skolor med för få elever, eller att tvingas lägga ner kommunala skolor, kostar pengar.
Skola invigdes nyligen
Kommunen har dessutom nyligen gjort en del större förändringar. En nybyggd kommunal skola invigdes för ett par år sedan, en annan skola ute på landsbygden byggs om just nu – och dessutom kommer högstadiet snart att byta plats till det gamla gymnasiet.
Därför har de styrande partierna överklagat Skolinspektionens beslut, en överklagan som förvaltningsrätten avslog.
Oppositionspartiet Moderaterna menar å sin sida att friskolor skulle göra Tibro mer attraktivt att bo i.
– Det höjer statusen på Tibro som boendeort, säger PeO Andersson (M).
Miljontapp för Uddevalla
I Uddevalla menar de styrande politikerna på liknande sätt att Nordic International Schools planer på en grundskola skulle innebära att kommunen går back, vilket SVT tidigare rapporterat om.
– Vi har räknat ut att det skulle kosta kommunen mellan 30 och 50 miljoner kronor extra, om Nordic International School skulle etablera sig, säger Roger Ekeroos (M), ledamot i kommunstyrelsen i Uddevalla.
Gymnasium är välkommet i Tibro
Den andra friskolan som är på gång i Tibro är Olinsgymnasiet. Den tar politikerna emot med öppna armar, från båda sidorna. Tibro saknar nämligen en gymnasieskola sedan Fågelviksgymnasiet lades ner 2018.
I klippet nedan hör du elever och boende i Tibro om hur de ser på friskolorna som är på gång.