Anette Holgersson (V) framför konstgräsplan i Gråbo

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Politikerna är oense om det är rätt att lägga vinsten från Förbo på konstgräsplaner. Foto: SVT

Politisk strid om vinsterna från bostadsbolaget Förbo

Publicerad

Kravet ligger på nära 11 procents hyreshöjning. Samtidigt har bostadsbolaget Förbo gjort stora vinster. De senaste fyra åren har kommunerna som äger Förbo via ett undantag i lagen plockat ut 75 miljoner kronor från bolaget.  

Pengar som i Lerum använts till badplatser och konstgräs.

Något oppositionen är kritisk till.

Ett tunt snölager täcker granulatet på den nyinvigda konstgräsplanen i Gråbo. Oppositionsrådet i Lerum har inget emot själva planen. Det hon vänder sig emot är hur den finansierats – genom vinster från det kommunala bostadsbolaget.

– Jag tycker att det är jättebra att man bygger en konstgräsplan. Men det tycker jag kommunen kan göra för andra pengar, säger Anette Holgersson (V).

Mothugg från motståndaren

Men motståndaren på den andra politiska planhalvan håller inte med.

– Det är ett bolag ägt av kommuninvånarna. En del är att skörda frukterna av det engagemanget, säger Viktor Lundblad (M), kommunstyrelsens ordförande i Lerum.

Bostadsbolaget Förbo ägs gemensamt av kommunerna Härryda, Lerum, Kungälv och Mölndal. De senaste åren har kommunerna totalt plockat ut 75 miljoner kronor från bolaget.

Härryda ville stoppa utdelning

Om utdelningarna finns det olika åsikter. I Härryda så blev kommunstyrelsens förslag om att föra över pengar från Förbo nedröstat då Sverigedemokraterna följde de rödgrönas linje. Men utdelning blev det ändå – eftersom de andra tre ägarkommunerna var för.

Det är i lag begränsat hur mycket som får föras ut från ett kommunalt bostadsbolag. Men det finns också möjlighet för undantag. Om pengarna används inom ramen för kommunens bostadsförsörjningsansvar, till exempel åtgärder för att främja integration eller social sammanhållning kan hela årsvinsten plockas ut.

Därför ville Lerum satsa på hundrastgårdar

I Lerum ville politikerna använda utdelningen bland annat till hundrastgårdar. Men så blev det inte. Däremot gick pengarna till badplatser och konstgräs.

– Vi tyckte att det var väldigt viktigt att de här pengarna inte hamnade på kommunens resultat, utan att de faktiskt användes. Därför radade vi upp olika exempel på vad de här pengarna kunde gå till, säger Viktor Lundblad (M).

Två hundar nosar på varandra. Christian Jönsson Hammenfors på Länsstyrelsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lerums kommun ville använda vinst till hundrastgårdar – i klippet förklarar bostadsstrategen vid Länsstyrelsen hur kommuner kan utnyttja undantaget i lagen Foto: SVT

Vinster från kommunala bostadsbolag

Kommunala bostadsbolag ska bedrivas affärsmässigt. Det betyder, enligt branschorganisationen Sveriges allmännytta, att kommunerna ska ställa ett marknadsmässigt avkastningskrav på sina bolag.

Exakt vilken nivå avkastningskravet ska ligga på bestämmer ägarna, alltså kommunen. Det samma gäller vad som ska ske med vinsten. Om pengarna ska behållas i bolagen eller föras över till ägarna.

Hur mycket pengar som bolagen kan föra över till kommunerna begränsas i lagen. Men det finns undantag. Till exempel om pengarna används inom ramen för kommunens bostadsförsörjningsansvar. Det handlar om åtgärder som: ”främjar integration och social sammanhållning eller som tillgodoser bostadsbehovet för personer för vilka kommunen har ett särskilt ansvar”

Om detta undantag används kan hela årets vinst föras över från bolaget till kommunen.

källa: Boverket, Sveriges allmännytta och riksdagen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.