Länsstyrelsen ger Preem tillåtelse att ta bort tiotal fornlämningar Foto: Länsstyrelsen/SVT

Preem får ta bort fornlämningar

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har nu beslutat att Preemraff får ta bort ett tiotal fornlämningar för att expandera i Lysekils kommun. Först ska en arkeologisk undersökning göras på området som företaget bekostar själva på 15 miljoner kronor.

Det har varit många turer kring utbyggnaden av Preems raffinaderi i Lysekil. Nu har frågan hamnat hos regeringen som prövar ärendet utifrån utökade koldioxidutsläpp. Mark- och miljödomstolen ska bereda frågan innan regeringen tar över, ett arbete som kommer påbörjas nästa år.

Under fredagen beslutade länsstyrelsen i Västra Götaland att Preemraff får ta bort fornlämningar på platsen. Enligt länsstyrelsen har inte beslutet ett samband med att regeringen ska pröva en utbyggnad av raffinaderiet på platsen.

Utbyggnad av Preem

– Det här arbetet påbörjades i ett tidigare skede, då Preem ansökte om att utvidga arbetsområdet och är i behov att ta bort fornlämningar. Regeringens prövning är en annan process, får man inte godkänt av regeringen kommer platsen användas till annan industriell verksamhet, säger Mats Herklint, chef på funktion för kulturmilöprövning vid länsstyrelsen i Västra Götaland.

Rester från bronsåldern

Han säger att en tidigare förundersökning av fornlämningarna har gjorts där det inte har indikerats på att de behövs bevaras.

– Det är gjorts i samband med detaljplanen som antogs 2007. Man kommer hitta fynd på platsen, det har vi sett i förundersökningen, att det finns boplatser, gravar, rester från bronsåldern. Så man kommer nog hitta rester från bronsgjutning bland annat, fynden kommer att deponeras till muséer, säger Mats Herklint.

Arkeologisk undersökning: 15 miljoner

Innan fornlämningarna tas bort måste en arkeologisk undersökning göras, som kommer kosta Preem 15 miljoner kronor.

– Det är en stor arkeologisk undersökning som kostar mycket pengar som vi hoppas ska finnas tillgänglig för allmänheten. Länsstyrelsen kan inte dra tillbaka sitt beslut utan det som kan hända är att företaget drar sig ur om de inte vill betala så mycket. Det är ganska vanligt att man tar ett sånt här beslut när det gäller utbyggnader av större bostadsområden, infrastruktur och industiområden.

Gravar, boplatser och rester från bronsåldern finns på platsen Foto: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbyggnad av Preem

Mer i ämnet