Det spelas spel, fikas och pratas. Musiken är hög men skratten är högre. På Blå Stället i Angered centrum sitter ett gäng tjejer i 16-årsåldern runt ett bord.
– Vi kan göra lite vad vi vill här och det är så skönt att det bara är tjejer, säger en av deltagarna.
– Vi har saknat något som detta, en plats där man får prata fritt, tillägger en annan.
På en av stolarna sitter Leonie Salzmann. Hon är samordnare för ”Maana för hela staden” – ett projekt med fokus på unga tjejer i nordöstra Göteborg.
– Vi vill nå ut till de i större utsträckning, sprida ordet om oss och visa att vi finns här om de behöver stöd.
Tidigare tjejjouren Väst
Stödorganisationen Maana (tidigare Tjejjouren Väst) och är en ideell förening. Genom chattar, mejl och samtal erbjuder de stöd till tjejer mellan 10-25 år och har nu sett att allt fler söker sig till dit.
Åren 2023-2024 såg de en ökning med 16 procent sett till inkommande samtal och mejl. De mest förekommande samtalsämnena rörde psykisk ohälsa. Ämnen som ätstörningar, stress, oro och ångest kom upp samtidigt som en del har chattat för sällskapets skull.
Organisationens appanvändare har även ökat med 190 procent på ett år.
– Det är fint att se att folk söker sig till oss men det är också tråkigt att se att så många är i behov av stöd och mår psykiskt dåligt, säger Leonie Salzmann.
Fokus på nordöstra Göteborg
För att nå ut till ytterligare en målgrupp har man nu för första gången anordnat fysiska träffar två gånger i veckan i Angered och Bergsjön i hopp om att skapa en trygg plats för tjejer.
– Tidigare har de kunnat nå oss genom anonyma chattar men nu kan vi bygga relationer, skapa ett förtroende och mötet blir det mer personligt, säger Leonie Salzmann.
Projketet ”Maana för hela staden” startade under hösten med fokuset att möta tjejer i socioekonomiskt utsatta områden.
– Vi vill nå ut till de i större utsträckning, sprida ordet om oss och visa att vi finns här om de behöver stöd. Och vi ser att det finns ett stort behov av en trygg plats som bara är till för dem, säger Leonie Salzmann.
Utvecklingen av psykisk ohälsa
Enligt Socialstyrelsens rapport från maj 2024 har andelen nya fall av flickor i åldern 10-17 som får vård för psykisk ohälsa ökat de senaste åren. Bland kvinnor i åldern 18-24 har Socialstyrelsen sett en minskning åren 2022-2023. Siffror för 2024 finns inte med i rapporten.
Det framgår även att andelen av befintliga fall av barn och unga vuxna som får vård för psykisk ohälsa har ökat under åren 2010-2023.
Källa: Socialstyrelsen