Här hör du Rädda barnens kritik mot Migrationsverkets boenden. Bilden på familjen är en arkivbild. Foto: SVT/TT

Rädda barnens larm: Våld och droger på största asylboendena – olämplig miljö för barn

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals barn till asylsökande i Västsverige kan komma att flyttas till Migrationsverkets kollektiva boenden.

Nu slår både Rädda barnen och Svenska kyrkan larm om att boendena är olämpliga för barn och att flyttarna inte tar hänsyn till barnens behov.

I klippet hör du den hårda kritiken mot Migrationsverkets boenden.

De senaste åren har antalet asylsökande i Sverige minskat. Det gör att behovet av tillfälliga lägenheter för personer utan uppehållstillstånd sjunkit. Därför avvecklar Migrationsverket lägenheter runt om i landet. Istället flyttas nu många asylsökande, däribland barnfamiljer, till större kollektiva boenden.

I Västsverige finns Sveriges två största asylboenden, Spenshult och Restad gård. Här bor i nuläget totalt runt 700 personer. Ytterligare ett hundratal personer planeras att flytta dit samtidigt som personer varje månad flyttar ut från boendet.

Barnfamiljer vittnar om drogförsäljning

Enligt Rädda barnen och Svenska kyrkan är dessa boenden olämpliga för barn av flera skäl. Barnfamiljer vittnar bland annat om en otrygghet på boendena med mycket bråk och drogförsäljning. Men anläggningarna är också väldigt trångbodda och flyttarna görs med för kort varsel, enligt Rädda barnen.

Rädda barnen lyfter även en rapport över asylboenden 2018 som Brottsförebyggande Rådet (Brå) publicerade förra året. I den rapporten dras slutsatsen att större kollektiva boenden bör undvikas i största möjliga mån för att förebygga brottslighet och otrygghet.

Migrationsverket håller inte med om att boendena är olämpliga för barn. Man har även tagit del av Brås rapport och tycker inte att den speglar en bild av hur situationen ser ut i dag. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.