– Det började i maj, och sen när juni och juli kom och det inte regnade då blev det panik hos nötbönderna som behöver ha bete och foder, säger Tommy Ögren som är vd på Skövde slakteri.
Bristen på foder har lett till att flera uppfödare varit tvungna att nödslakta djur. Det orsakade rusning till slakterierna och därmed växte köerna. Vanligtvis behöver en djuruppfödare vänta i mellan tre och fyra veckor för att få slakta på Skövde slakteri. Idag är väntetiden en annan.
– Om man anmäler ett djur för slakt hos oss idag, då får man en tid i början av mars, säger Tommy Ögren.
Grillförbud och semestertider
Att torkan inträffade under semesterperioden skapade också bekymmer för flera parter. Slakteriet hade sommarbemanning med lägre produktion och många stora offentliga verksamheter som köper kött hade semesterstängt. Till råga på allt blev torkan så allvarlig att det blev förbjudet att grilla.
– Från den dagen gick karrén rätt in i frysen. Grillförbudet fick större genomslag än jag hade trott, säger Tommy Ögren.
Avanmälningar efter regnet
Men samtidigt som situationen är ansträngd har väderomslaget väckt visst hopp.
– Nu har ju regnet kommit på en del håll och det har börjat växa och då har man avanmält djur. Vi vet inte ännu hur många som kommer att avanmäla och hur det kommer sluta men om en och en halv månad då vet vi exakt.