På grund av torkan och de höjda priserna på foder riskerar flera lantbrukare att behöva slakta sina djur i förtid. Men eftersom slakterierna inte kan sälja köttet, delvis på grund av rådande grillförbud, är det långa köer. Enligt Hans Agné, vd på branschorganisationen Köttföretagen, behöver flera offentliga aktörer nu köpa svenskt kött.
– Det skulle betyda mycket för branschen och för de svenska bönderna. Slakterierna gör vad de kan, men eftersom man inte kan sälja köttprodukter så kan man inte ta emot alla, säger han.
Blir politisk fråga
Några av de största inköpen av livsmedel görs av Sveriges kommuner och landsting. I Västra götalandsregionen försöker man i möjligaste mån köpa svenskt kött och nu lanseras idén om att köpa in extra mycket och frysa för att stötta bönderna.
– Jag kommer att lyfta frågan redan nu i veckan på regionstyrelsens förmöte. Är det kött vi ändå ska ha i november kan vi lika gärna köpa in det nu om det underlättar, säger Kristina Jonäng (C), ledamot i regionstyrelsen, till SVT Nyheter Väst.
Ytterst är det kökscheferna som bestämmer och beställer in köttet, men Kristina Jonäng anser att det skulle kunna vara en politisk viljeinrikning är att uppmana dem att redan nu köpa svenskt där det går.
Även Göteborgs stad vill diskutera
Göteborgs stad har tidigare fått kritik för att man låtit intresset av att köpa in ekologiskt kött gå före de svenska djurskyddsreglerna. Nu vill Eva Ternegren (MP), ordförande i upphandlingsnämnden, låta undersöka om de befintliga leverantörerna kan få fram mer svenskt kött.
– Jag har satt igång tjänstemännen på att utreda detta, det känns viktigt att göra det vi kan. Men vi vet ännu inte om det verkligen är en överproduktion. Däremot ser vi redan nu att priserna på spannmål och mjölk börjar öka som en följd av det extrema vädret, säger hon.
På sikt vill Miljöpartiet minska den totala köttkonsumtionen i Göteborgs stad av bland annat klimatskäl.