Här tågar de genom Ale. Foto: SVT

Rekordmånga tågade i Ale

Uppdaterad
Publicerad

Trots att trenden visar att färre deltar i första maj-tågen var det rekordmånga som dök upp i Älvängen på första maj för att gå i tåget och lyssna på LO:s ordförande.

På flera håll i landet tågade arbetarrörelsens anhängare under första maj. I Älvängen i Ale kommun bröt man trenden med allt färre deltagare i tåget.

Enligt arrangörerna, de lokala Socialdemokraterna, har det aldrig tidigare varit så här stor uppslutning under första maj-tåget i kommunen.

Dragplåstret var LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, som bland annat talade om ett ökat fokus på kvinnors arbetsvillkor och sänkt skatt för pensionärer.

– Det är få länder i världen som har större andel av sin befolkning ute demonstrerande på första maj, så vi är väldigt stolta över den manifestation vi har, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Färre demonstrerar

Första maj är arbetarrörelsens högtidsdag. Sedan 1890 har arbetare i Sverige demonstrerat på denna dag, för kortare arbetstider, schyssta löner och jämställdhet mellan könen på arbetsmarknaden.

Men på senare år har intresset svalnat för att delta i första maj-tågen, även om exempelvis Vänsterpartiet vissa år har haft ett uppsving.

En av dem som gick i första maj-tåget i Ale för första gången var Annika Nyman, från fackförbundet Byggnads.

– Det är ju utdöende nästan, så jag känner att det blir viktigare och viktigare att vi står upp för oss själva, säger hon.

Maria Lindström, själv tidigare aktiv i Kommunals distriktstyrelse, säger att många unga idag inte förstår poängen med att gå ut och tåga på första maj, något hon tycker är problematiskt.

– Vi arbetare måste fortsätta strida för våra rättigheter, det är ingenting som är givet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.