Rekordstort utbrott av fågelinfluensa på västkusten

Uppdaterad
Publicerad

Döda fåglar har blivit en vanlig syn på västkusten den här sommaren. Orsaken – fågelinfluensa. 

– Europa har aldrig tidigare upplevt så stora och omfattande utbrott av fågelinfluensa, säger Karl Ståhl, statsepizootolog vid SVA. 

I år har SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, fått in en stor mängd rapporter om sjuka och döda vilda fåglar. Särskilt omfattande utbrott ser man utmed västkusten och på Gotland. Framförallt är det sillgrissla, havssula, tordmule och gäss som drabbats. 

– Viruset tar sig till hjärnan och orsakar en kraftig inflammation, säger Karl Ståhl, statsepizootolog vid SVA.

Det är det centrala nervsystemet som drabbas och fågeln förlorar kontrollen över sin kropp. Det kan arta sig som i klippet ovan, där svanen simmar i cirklar.

Den ökade smittspridningen bland vilda fåglar syns enligt SVA på flera håll i Europa. 

Brukar avta under sommaren

Särskilt bekymrande, enligt Karl Ståhl, är att viruset har “översomrat”. Normalt brukar den här typen av utbrott ske på vinterhalvåret, för att sedan avta över sommaren. Men detta är andra året i följd som det inte sker. 

– Vad vi nu ser, med fortsatt smittspridning och hög sjuklighet och dödlighet bland vilda fåglar mitt i sommaren, är ett helt nytt scenario. Det finns därför mycket som talar för att även kommande säsong kommer bli problematisk, med ökad risk för utbrott också hos tamfåglar, säger han. 

Låg smittrisk till människa

Risken att den nu aktuella typen av fågelinfluensa skulle smitta till människa bedöms som mycket låg av Folkhälsomyndigheten och EDC. Men en generell rekommendation är att man ska undvika att röra sjuka eller döda fåglar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.