– Vi blir bromsade och motarbetade. Riskerna blir för stora när två kommuner sitter och styr över den tredje, säger Henrik Andersson (M), vice ordförande i Mariestads kommunstyrelse.
Kommunen har känt av turbulens det senaste åren och menar att det eskalerat rejält.
Problem på flera håll
– I bygg och miljö finns inte ett kommunalt självstyre. Problemen grundar sig i ett rullande ordförandeskap som gör att det inte blir fart på frågorna. Inom det tekniska skiljer sig dessutom de ekonomiska musklerna avsevärt kommunerna emellan. Vi ska inte vara ett draglok för Töreboda och Gullspång, utan vi måste bestämma över oss själva, säger Henrik Andersson (M).
Det är styrande Moderaterna tillsammans med Kristdemokraterna som drivit frågan om att säga upp samtliga avtal inom MTG. Det gäller bland annat miljö och bygg, teknik, IT och löner.
Socialdemokraterna kritiska
Oppositionen är kritiska till beslutet och kommer att yrka på ett avslag.
– Vi tycker att samarbetet med kommunerna fungerar bra. Vi har svårt att förstå att Moderaterna vill riva upp det här utan att veta vilka ekonomiska konsekvenser det får för kommunerna och personalen, säger oppositionsrådet Janne Jansson (S) till SVT.
Även Vänsterpartiet är kritiskt inställda till beslutet, och Centerpartiet har valt att inte delta i beslutet eftersom konsekvenserna av ett utträde är oklara.
Måndagen 18 december fattas beslutet i fullmäktige gällande Mariestads framtid i MTG. Kommunen vill gå ur så snabbt som möjligt, men om avtalen inte kan brytas i förtid gäller de fram till 2026, alltså då mandatperioden går ut.
I klippet hör du Henrik Andersson kommentera om bakgrunden till att man vill ”göra slut” med Töreboda och Gullspång.
MTG-samarbetet
Klubbades igenom 2006 och började gälla 2007. Medlemmar i nuläget är Mariestad, Gullspång och Töreboda. Karlsborg har tidigare varit med med lämnat.
Samarbetet startade då kommunerna såg ett behov av att samverka eftersom de inte var stora nog att verka var för sig. De behövde jobba tillsammans för att få de bästa kompetenserna inom vissa specialistområden. Syftet var att effektivisera och spara skattepengar.
Flera nämnder och förvaltningar är gemensamma, vilket både minskar kommunernas sårbarhet och ger en högre effektivitet.
Några exempel:
- Miljö- och byggnadsnämnden med verksamhet Miljö och bygg administreras av Mariestads kommun. Verksamheten har sitt kontor i Mariestad.
- IT-nämnden med tillhörande IT-avdelning administreras av Töreboda kommun. Kontoret finns i Töreboda.
- Lönenämnden med tillhörande lönekontor administreras av Gullspångs kommun. Kontoret finns i Hova.
Samarbetet innebär att politiker från alla tre kommuner sitter på gemensamma nämndsmöten och beslutar om vad förvaltningarna ska arbeta med. Personalen på de gemensamma förvaltningarna arbetar för alla tre kommunerna.
Källa: Mariestad, Töreboda och Gullspångs kommun.