Överläkare Katrin Adrian menar att många föräldrar oroar sig i onödaN för RS-viruset. Foto: TT/SVT

Så slår RS-viruset i vinter: ”Många oroar sig lite för mycket”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en tuff vinter med många sjuka barn med RS-virus vill barnläkaren Katrin Adrian lugna alla oroliga föräldrar.

– Vi väntar oss en lugn säsong, säger hon.

RS-virus är ett förkylningsvirus och de allra flesta som drabbas brukar uppleva det som en vanlig förkylning. De som drabbas värst är personer över 65 år och barn under ett år. Förkylningsviruset är bara farligt när det sätter sig i luftvägarna. Viruset kan göra att barnen får svårt att andas – i värsta fall kan de dö.

Och snart är RS-virussäsongen här. Förra året slog viruset hårt mot befolkningen med många sjuka. Men i år spår läkarna annorlunda.

– Vi väntar oss en lugn säsong. Vi brukar se ett mönster där vartannat år blir mer intensivt och vartannat blir mildare, säger Katrin Adrian, överläkare på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg.

Det menar hon beror på att efter en säsong med många sjuka blir befolkningen immun mot viruset, och immuniteten håller i sig i ett år.

”Spola näsan ordentligt”

Under hösten har de på barnkliniken vid Östra sjukhuset inte fått in ett enda barn som haft RS-viruset.

Och för att inte riskera att bli smittad framhåller Katrin Adrian att man ska undvika miljöer med mycket folk, som köpcentrum och kollektivtrafik.

– Men om man blir smittad ska man se till att spola näsan ordentligt så att snoret kommer ut. Och om man märker att barnet får andningssvårigheter måste man söka sjukvård, framhåller hon.

Många föräldrar oroliga i onödan

Men samtidigt menar hon att många föräldrar oroar sig i onödan.

– Jag upplever att många oroar sig lite för mycket för RS-viruset. Föräldrar kan bli arga på oss om vi inte tar prover för RS-virus. Men det gör inte så stor skillnad vilket virus det är. Det viktiga är hur man hanterar förkylningen, och hur barnen andas och hur de äter, säger hon.

Hon menar att ett vanligt missförstånd är att viruset är farligt för allla.

– En myt är väl att folk i allmänhet tror att alla som får viruset blir svårt sjuka. Men så är det inte. De allra flesta får bara en förkylning. Det finns en del som blir svårt sjuka, men de är väldigt få, säger Katrin Adrian.

Se läkarens bästa tips om hur du skyddar dig mot RS-virus:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.