Vi önskade även statistik över hur många ”orosanmälningar om barn som far illa” som inkommit till kommunen per år de senaste fem åren. Totalt svarade 34 av de 49 kommunerna, det vill säga drygt två tredjedlar. Enkätsvaren redovisas nedan.
Vad gäller statistiken visade den sig mer svårredovisad då kommuner i en del avseenden mäter antalet anmälningar på olika sätt. Till exempel redovisa en del kommuner orosanmälningar för barn mellan 0 – 17 år, andra mellan 0 – 20 år.
En del kommuner räknade även anmälningar som rör asylsyökande i en egen kategori. Dessutom uppgav några kommuner även att de saknar underlag fem år tillbaka. Efter att gjort en helhetsbedömning av det material vi fått kan Västnytt ändå konstatera att i en majoritet av kommunerna ökar antalet orosanmälningar, samt att den största ökningen skett det senaste året.
Så här svarade socialcheferna (34 av 49 tillfrågade)
Fråga 1
Upplever du att arbetsbelastningen på socialtjänsten ökat till följd av fler orosanmälningar om barn som far illa?
Ja 29 (85 procent)
Nej 5 (15 procent)
Fråga 2
Kommer ni att behöva eller har ni det senaste året nyanställt fler socionomer (el. liknande tjänstemän) för att klara arbetsbelastningen?
Ja 27 (79 procent)
Nej 7 (21 procent)
Fråga 3
Upplever du att den nuvarande arbetsbelastningen jämfört med tidigare innebär en ökad risk för att felaktiga beslut fattas?
Ja 20 (59 procent)
Nej 14 (41 procent)
Fråga 4
Upplever du att det i dag är svårare att få tag i erfaren personal än för fem år sedan?
Ja 31 (91 procent)
Nej 3 (9 procent)