Kvinna med ljus blus, svarta glasögon och ljust hår, går i korridor i en skola i Dals Ed

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se Anna Andersson berätta om varför hon tror att Dals Ed har hög lärarbehörighet i kommunen. Foto: Elin Johansson/SVT

Så har lilla Dals-Ed lyckats bli en av kommunerna med högst andel behöriga lärare

Uppdaterad
Publicerad

Färre elever per klass, fler resurser och politiker som satsar – så har Dals-Ed blivit en av kommunerna med högst lärarbehörighet i landet.

– Hittills har vi lyckats, och det gäller att fortsätta, säger Anna Andersson, chef för fokusförvaltningen i kommunen.

Lärarbehörigheten i Västra Götalands län ligger på 72 procent, vilket är nära snittet för hela landet enligt ny statistik från Skolverket.

Dals-Eds kommun har 84 procent behöriga lärare och ökade med cirka 8 procentenheter från året före. Det gör dem bäst i Västra Götaland och femte bäst i landet gällande kommunala skolor. Strömstad är den kommun i Västra Götaland där lärarbehörigheten är som lägst med 54 procent.

– Vi har ganska länge haft hög behörighet. Vi har en liten omsättning på personal, och många stannar, säger Anna Andersson, chef för fokusförvaltningen i Dals-Eds kommun.

Framgångsfaktorerna

Trygghet och närvaroarbete är två faktorer. Det handlar om att skolorna har ett skolsocialt team och kommunen är en del av Backa Barnet, ett projekt med de övriga kommunerna i Dalsland.

– Det är en ny satsning. Vi har jobbat lite åt det hållet i flera år. Det tror jag också är en sak som lockar lärare, säger Anna Andersson.

Betyg årskurs 9

Kommunen jobbar även med att höja lärarnas löner.

– Vi försöker ha lönekartläggning varje år. Vi ligger inte högst eller lägst i regionen, men vi ligger bra till, och det vill vi fortsätta göra, säger Anna.

Trots att lärarbehörigheten är hög, uppfyllde bara 54 procent av eleverna som gick ut nian 2023 betygskriterierna i alla ämnen på Hagaskolan i Dals-Eds kommun. I Strömstad där lärarbehörigheten är lägst har 74 procent av eleverna uppfyllt betygskriterierna.

Starta klippet för att mer om hur kommunen satsar på skolorna

Kommunerna med högst andel behöriga lärare

Vadstena 89,9 %

Enköping 89,1 %

Kalmar 88,8 %

Habo 87,3 %

Dals-Ed 84,4 %

Ovanåker 84,4 %

Karlsborg 83,4 %

Vännäs 83,2 %

Robertsfors 83,1 %

Sollentuna 83,0 %

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.