Det var 2016 som polismyndigheten i Sverige köpte in sina tre första drönare, eller Unmanned Aircraft Systems, UAS, som polisen kallar dem. Nu, fem år senare, har polisen drönare i samtliga polisregioner.
Hör Daniel Ek, UAS-ansvarig hos polisen i region Väst, berätta vad drönarna ger för möjligheter för polisen – och om varför en rad bostadsområden drönarbevakas regelbundet, i klippet ovan.
I polisregion Väst, som omfattar Västra Götaland och Halland, hade polisen ett 20-tal UAS-utbildade poliser i september förra året, nu har antalet piloter mer än fördubblats och antalet drönare ligger nu på runt 40 i regionen.
Kritiker menar att drönarna äventyrar den personliga integriteten, hör Janne Flyghed, professor emeritus i kriminologi, i klippet nedan:
Vad tycker du om att polisen regelbundet använder drönare för kameraövervakning?
Här drönarbevakar polisen regelbundet
- Andersberg (Halmstad)
- Bergsjön (Göteborg)
- Biskopsgården (Göteborg)
- Frölunda torg (Göteborg)
- Göteborg city
- Hammarkullen (Göteborg)
- Hisings Backa (Göteborg)
- Högsbohöjd (Göteborg)
- Kortedala (Göteborg)
- Kronogården, Lextorp och Sylte (Trollhättan)
- Lövgärdet (Göteborg)
- Sjöbo (Borås)
- Södra Ryd (Skövde)
- Tynnered (Göteborg)
Källa: Polisen, region Väst. I samtliga områden har polisen gjort en så kallad intresseavvägning, och vägt den invånarnas integritet mot nyttan av bevakningen. I samtliga fall får polisen identifiera enskilda.
Så många drönare har polisen – region för region
- Bergslagen: 20 stycken
- Nord: ca 40
- Stockholm: 33
- Syd: Ett 20-tal
- Väst: ca 40
- Öst: ca 30
- Mitt: Har ej besvarat frågan
Källa: SVT:s enkät till polisregionerna
Fotnot: UAS-systemen används, förutom på regional nivå, även av exempelvis Nationella operativa avdelningen (Noa) och Nationellt forensiskt centrum, NFC. En del av de totalt 400 drönarna används också som utbildningsmaskiner alternativt är gamla och har tagits ur bruk.