Hör den ansvariga myndigheten berätta hur det kunde bli så och hör experten om varför han anser att polisdrönarna måste granskas, i klippet ovan.
Inte heller i år planerar Integritetsskyddsmyndigheten någon tillsyn av polisens drönarbevakning. Justitieminister Morgan Johansson (S) skriver i ett mejl till SVT att myndigheten har haft hög arbetsbelastning och ”svårt att bemanna organisationen tillräckligt för att hinna med hela sitt uppdrag”.
Vill skjuta till extra pengar
I vårändringsbudgeten, som bygger på överenskommelser mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna, finns förslaget att ge myndigheten ett tillfälligt extra tillskott på 10 miljoner kronor i år.
Integritetsskyddsmyndighetens hoppas också på ett permanent högre anslag framöver.
Vad tycker du om att polisen regelbundet använder drönare för kameraövervakning?
Här är reglerna för polisens drönarbevakning
- Tidigare behövde polisen söka tillstånd från Datainspektionen för att kameraövervaka med drönare, men sedan den 1 januari 2020 har tillståndskravet tagits bort efter att riksdagen röstat igenom ändringar i kamerabevakningslagen. Inte heller kustbevakningen, säkerhetspolisen eller tullverket behöver längre söka tillstånd.
- Inför ett bevakningsbeslut ska respektive myndighet göra en intresseavvägning, där den personliga integriteten vägs mot nyttan av kamerabevakningen, och avvägningen ska dokumenteras. I vissa fall får polisen kamerabevaka utan att en intresseavvägning görs, till exempel vid risk för allvarlig brottslighet eller fara för olycka.
- Det är Integritetsskyddsmyndigheten (tidigare Datainspektionen) som är tillsynsmyndighet.