ung kvinna med smartphone i händerna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Att bara att ha telefonen i närheten påverkar vår uppmärksamhet och koncentration negativt” – se forskaren Martin Wolgast förklara. Foto: SVT

Forskaren: Så påverkas du av dina sociala medier

Publicerad

Att minska skrollandet till 30 minuter om dagen får oss att må bättre och bara att ha telefonen i närheten påverkar vår uppmärksamhet och koncentration, enligt forskare Martin Wolgast.

Det finns en rad olika anledningar till varför en stor konsumtion av sociala medier kan påverka ens mentala hälsa, menar forskare i psykologi Martin Wolgast.

En anledning är att de timmar som man lägger på att skrolla på telefonen tas från tid man annars hade lagt på annat, som att sova mer, umgås med vänner eller röra på sig.

En annan anledning är att vi tenderar att jämföra oss med andra på nätet vilket kan försämra ens självkänsla.

De som flyr problem mår sämst

De som uppger att de använder sociala medier för att fly från jobbiga tankar eller känslor är den användargrupp som tenderar att må sämst, menar Wolgast.

– Det beteendet leder ofta till förvärrade problem även om det känns bättre i stunden.

30 minuter om dagen ökade hälsan

I en studie från Lunds universitet som Martin Wolgast varit ansvarig forskare för, visade det sig att de som använde sociala medier max 30 minuter om dagen upplevde att de mådde avsevärt bättre.

Se klippet för att höra Martin berätta om hur sociala medier påverkar oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.