19-årig tjej Linnea med svart tröja och solglasögon som håller i en knapptelefon – berättar hur det är att testa leva utan smartphone

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag var nyfiken på hur man hade det förr, innan mobiler” – se Linnea Odéus visa upp knapptelefonen hon bytte till och berätta om varför hon ville testa att byta. Foto: SVT

Linnea skaffade knapptelefon – testade liv utan smartphone: ”Väldigt svårt i början”

Uppdaterad
Publicerad

Skrolla mindre. Så tänkte 19-åriga Linnea Odéus från Göteborg och testade därför att byta sin smartphone till en knapptelefon. Hon blev mer självsäker och mindre stressad – men tycker att det i längden ändå blev omöjligt att klara vardagen utan smartphone.

Vi använder internet på mobilen allt mer, enligt rapporten Svenskarna och internet. Samtidigt kommer studier om ökad psykisk ohälsa vid en hög konsumtion av sociala medier.

Som en motreaktion finns de som går mot strömmen och begränsar sin möjlighet att skrolla genom att byta till knapptelefoner.

– I början var det väldigt svårt för man är så fysiskt beroende av dopaminkickar. Det var svårt att sitta själv med sina egna tankar också, säger 19-åriga Linnea Odéus som testade att byta sin smartphone mot en knapptelefon.

Filmade sin upplevelse

Linnea hade länge funderat på att byta till en knapptelefon men när hon först testade hade hon svårt att låta bli sin vanliga mobil.

Därför valde hon att som en del av sitt gymnasiearbete filma när hon levde en vecka strikt utan smartphone. I praktiken blev det dock snarare en månad som hon använde knapptelefonen.

– Jag märkte att jag blev mindre stressad, säger hon och berättar även att hennes sömn förbättrades.

Svårt att sluta skrolla

Att på egen hand begränsa sitt användande av sociala medier är svårt, menar Linnea.

– Man raderar apparna men sen laddar man bara ner dem igen. Och att sätta begränsad skärmtid, då är det bara att trycka in en kod så försvinner det.

Hon är den enda bland sina vänner som testat att gå över till knapptelefon, men hon berättar att en del har pratat om att göra det.

Vill fler ha ”dumma telefoner”?

De senaste åren har såväl startups som större företag släppt ”dumma telefoner” med tydlig marknadsföring mot unga. Det är 90-talsnostalgi och minimalistiska mobiler med futuristisk design som marknadsförs med slogans som ”få ditt liv tillbaka”.

Gemensamt för dem är dock att de flesta säljs i begränsat antal, precis som statistiken visar att de användare som lagt sin smarta telefon på hyllan är få.

I sociala medier sprids videor på hur man gör sin ”smarta telefon dum” genom inställningar eller appar, och videorna är även många på dem som testar att leva helt utan smartphone.

Däremot finns det inga tydliga siffror på att försäljningen av knapptelefoner har ökat bland unga i Sverige.

– När jag började fundera på det för typ ett år sen då såg jag inte många som gjorde det, kanske någon amerikan på internet bara. Men nu det senaste året har jag sett en stor ökning, på folk som funderar på det i alla fall, säger Linnea.

Försäljning av knapptelefoner i sverige

Prisjakt: Har sett ökning av prisjämförelser för ett flertal modeller av knapptelefoner under 2024 jämfört med samma period under förra året, medan vissa modeller minskade. Det finns ingen statistik över ålder.

Elgiganten: Hade mer än tredubblad försäljning av knapptelefoner under 2023 i alla nordiska länder mot 2022. Under samma period 2024 så backar siffrorna lite ner igen. Ingen statistik över ålder finns.

Telia: Har inte sett någon försäljningsökning av knapptelefoner bland unga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.