Så ska gängrekryteringen förhindras på Hisingen

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska socialtjänsten på Hisingen i Göteborg med en ny modell förstärka sitt arbete mot gängrekrytering. Ett team av totalt åtta personer kommer att jobba ute på skolor, torg och fritidsgårdar.

– Vi kommer att jobba på hela Hisingen men mest mot Biskopsgården, Backa och Fyrklövern, säger Alexis Ljungkvist, avdelningschef för Barn och unga på socialförvaltningen Hisingen.

Hör Alexis Ljungkvist om hur socialtjänsten kommer arbeta och varför satsningen kommer just nu

Teamet kommer att bestå av sex socialsekreterare, en arbetsledare och en enhetschef. Planen är vara mer ute bland ungdomarna istället för att vänta på att orosanmälningar kommer in.

Lag och ordning – Val 2022

– Om det händer något på en skola så ska vi kunna ta oss dit och ta upp en orosanmälan på plats, säger Alexis Ljungkvist, från socialförvaltningen Hisingen.

Kritik finns

De nya socialsekreterarna kommer att samarbeta med polis, skolan, Vuxenenheten, social insatsgrupp (SIG), Samverkan socialtjänst, skola polis och fritid (SSPF) med flera.

Samtidigt finns det kritik mot den nya satsning från boende i området – redan innan den sjösatts.

– De här ungdomarna behöver någon man kan relatera till, alla dessa satsningar de gjort här, har de lett någonstans? Det har bara blivit värre, säger Omar Josef Benaim, före detta gängkriminell och nu ordförande i FC Fyrklövern.

I klippet nedan hör du Omar Josef Benaim utveckla sin kritik mot den nya satsningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lag och ordning – Val 2022

Mer i ämnet