• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Så skapas hållbar odling av jätteräkor

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av fjärrvärme värms ny anläggning för miljövänlig odling av jätteräkor i Lysekil. Genom en unik metod i slutna system sker odlingen. Och den första omgången på 400 kilo såldes nyligen i Uddevalla.

Nu har ett nytt sätt att odla jätteräkor skapats. Vegafish valde att starta en anläggning för miljövänlig odling av jätteräkor i Lysekil men hjälp av fjärrvärme från Preems raffinaderi i orten.

– Vi vill utveckla ett mer hållbart odlingssätt. Genom år av forskning kan vi på Vegafish nu bidra till det. Våra tropiska jätteräkor odlas utan antibiotika, mangroveskövling eller slavliknande arbetsförhållanden. Och tack vare det slutna systemet kan odlingen ske även på platser med vattenbrist, säger Matilda Olstorpe, vd för Vegafish.

Tar till vara på restvärme

De små havsdjuren trivs och utvecklas i bassänger som har en vattentemperatur på cirka 30 grader. Och där samsas de med en bioflock av mikroorganismer som fungerar både som reningsverk och föda. Det tar cirka fyra månader för larverna att bli en färdig räka på cirka 20 gram.

– Vi får mycket restvärme från våra raffinaderier, och från Göteborg ger vi värme till Volvo och Göteborgs stad. Och i Lysekil till kommunen, och nu det här projektet, säger Teresia Christborn, kommunikationsansvarig på Preems raffinaderi i Lysekil. 

Får nedsatt pris

Preem har tecknat en överenskommelse om tillfälligt avtal för nedsatt energipris för företaget Vegafish. Avtalet har tecknats mot bakgrund av ett långsiktigt intresse i att medverka till en industrialisering av närproducerad miljövänlig jätteräka som inte har negativa effekter på miljön.

Att förädla och sälja bensin är ju inte så miljövänligt, är det här ett sätt att kompensera?

Vi jobbar på många fronter, med att utveckla framtidens drivmedel och att se till att våra raffinaderier ska vara så miljöanpassade som möjligt. Om vi ska ha ett hållbart samhälle så måste företag jobba på flera fronter, säger Teresia Christborn.

Preem raffinaderi

  • Preem är Sveriges största drivmedelsbolag. Preem har två raffinaderier i Sverige, en i Göteborg och en i Lysekil, med en raffineringskapacitet på över 18 miljoner kubikmeter råolja per år.
  • De förädlar och säljer bensin, diesel, eldningsoljor och förnybara drivmedel till företag och privatpersoner i Sverige och Norge.
  • Drygt 2/3 av produktionen exporteras.
  • Preem har 570 tankställen i Sverige för privat- och yrkestrafik.
  • Företaget har drygt 1.400 anställda varav 950 arbetar vid raffinaderierna. För 2017 var Preems omsättning 69 miljarder kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.