Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Göte Nilsson bor på Humlevägens boende i Trollhättan. Där tar personalen hjälpa av en AI-app för att analysera sår som Göte, med åldern, fått på kroppen. Foto: SVT / Liubov Nennasheva

Så tar äldrevården i Trollhättan hjälp av AI

Publicerad

På Humlevägens äldreboende i Trollhättan bor Göte Nilsson. Där använder man sedan en tid AI som hjälper till med att känna igen sår. Utmärkt, så länge inte sköterskorna ersätts, tycker Göte.

– Det kan inte bli bättre, säger han.

När sjuksköterskan Ida Olsson knackar på dörren och går in till Göte har hon telefonen redo i handen. Hon är en av de sköterskor i Trollhättans hemsjukvård som tar hjälp av AI för att göra jobbet mer effektivt.

Positiv – men framtiden oroar

Och hon är än så länge positivt inställd till appen och vad den till för då hennes arbete blir enklare och mer effektivt. Men det finns också saker som oroar henne med utvecklingen av AI inom vården.

– Det är klart att man orolig över att man inte ska få möta sin patienter utan att man ska behöva göra bedömningar på distans, säger Ida Olsson.

”Finns inget mänskligt”

Även Göte, som nu fått sitt ben omhändertaget tycker det fungerar bra. Men att byta ut Ida mot en robot vill han inte.

– Nej, aldrig. En robot kan göra mycket, men det finns inget mänskligt i den. Det är stor skillnad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.