Kvinna som pratar om hur artificiell intelligens skapar möjligheter för kommuner.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rebecka Lönnroth berättar i klippet hur organisationen AI Sweden stöttar kommuner i AI-utvecklingen. Foto: SVT

Tre frågor om: Ingen beredskap för AI i Västsveriges största kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Ingen av de fem största kommunerna i Västsverige har någon krisplan för artificiell intelligens. Det visar en enkät som SVT Nyheter Väst låtit skicka ut. Organisationen AI Sweden finns ute och stöttar kommunerna i omställningen med artificiell intelligens.

– Kommuner behöver genomgå en mognadsresa, säger Rebecka Lönnroth, programledare på Sweden AI.

Alla tillfrågade kommuner, Göteborg, Borås, Trollhättan, Uddevalla och Mölndal,  använder AI på ett eller annat sätt, men de upplever också att deras kunskaper på området inte är tillräckliga.

Experter på området har efterlyst en tydligare reglering av AI och menar att vi riskerar att tappa kontrollen om utvecklingen fortsätter i den takt som den gör. Bland annat pekar man ut risken att tekniken kan komma att missbrukas.

Saknar krisplan

Men inte en enda kommun av de största i Västra Götaland har någon beredskapsplan eller krisplan hur de ska agera om tekniken börjar ställa till problem.

– Vi försöker få kommuner att öka sin kunskap och medvetenhet om vad AI är för något, säger Rebecka Lönnroth, programledare för AI Sweden.

Färre personal i framtidens vård

Inom hemsjukvården i Trollhättan använder man sedan ett drygt år tillbaka en app för sår-igenkänning. Och hittills är man mycket nöjda med resultatet.

– Det är den vägen vi måste gå för att kunna möta framtiden, säger Benedicte Granheim, enhetschef omsorgsförvaltningen i Trollhättan stad.

Och det är fler projekt på gång inom vården i Trollhättan.

– Vi pratar om läkemedelsrobotar som delar ut läkemedel till patienter.

Tvådelad bild: Benedicte Granheim, enhetschef på omsorgsförvaltningen i Trollhättan, och en mobiltelefonskärm med AI-mjukvara som används inom hemsjukvården.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Benedicte Granheim är enhetschef på omsorgsförvaltningen i Trollhättan där man sedan ett år tillbaka använder AI inom hemsjukvården. Och behovet av tekniken kommer öka framöver enligt Bededicte. Foto: Liubov Nenasheva/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.