SVT Nyheter Väst har i flera veckor rapporterat om situationen inom Sahlgrenska och senast under måndagen berättade vi om överläkaren Kai Knudsen som slår larm om läget på intensivvårdsavdelningen.
Därifrån skickar Sahlgrenska nu regelbundet iväg svårt sjuka patienter till andra sjukhus, bara för att det inte finns plats för dem på Sahlgrenska.
– Vi är förtvivlade. Det här är mycket problematiskt på flera plan, sa han bland annat.
Djupt bekymrade
Hans Lönroth är områdeschef inom Sahlgrenska. Han berättar att det på kort sikt kommer att bli något bättre då man av politikerna blivit lovade ett tillskott som ska göra att man kommer att kunna öppna ett antal nya intensivvårdsplatser.
Men på längre sikt är även Lönroth djupt bekymrad.
– De senaste åren har antalet patienter i behov av intensivvård ökat stadigt av flera skäl. Dels beror det på att en allt större andel av befolkningen är äldre. Dessutom handlar det om att vi hela tiden får större möjligheter att vårda svårt sjuka personer vilket ökar trycket på avdelningarna, säger han.
Samtidigt som allt fler, alltså främst äldre personer, behöver tung och komplicerad sjukvård ökar inte tillgången till specialistsjuksköterskor i samma grad.
En av anledningarna till sjuksköterskebristen är enligt Vårdförbundet de alldeles för låga lönerna.
– Jag vill hävda att vi lider av en kronisk resursbrist inom vården och det är kopplat till det skattetryck befolkningen tål, säger Hans Lönroth.
Behöver höja skatten
Det han menar är att det krävs mycket mer pengar till vården om lönerna ska kunna höjas.
– Det är min personliga åsikt att vi behöver höja skatten, utan tvekan.
Lönroth efterlyser nu ett ännu större fokus på vården och han hoppas att vården blir nästa stora valfråga.
– Jag tror att det kommer bli så. Vi behöver en bra vård och då behövs det radikala förändringar om vi ska kunna möta de framtida behoven, säger han.