För en dryg vecka sedan blev det känt att Libanon inte kommer att lämna ut den dömde trippelmördaren Martin Saliba till Sverige, trots att Saliba dömdes för att tillsammans med sin bror Mark Saliba mördat tre personer i mars 2015.
Den främsta anledningen som lyftes fram var att Martin Saliba även är libanesisk medborgare och att Libanon saknade utlämningsavtal med Sverige.
Men i ett brev som Libanons ställföreträdande justitieminister Ashraf Rifi skickat till det svenska justitiedepartementet och Kriminalvården framkommer helt nya uppgifter.
I brevet – som SVT Nyheter Väst tagit del av – hänvisar Libanon till ”Lebanese Sharia law”, dvs. libanesisk sharialag.
Men enligt Mohammed Saab, närmaste rådgivare till Libanons ställföreträdande justitieminister Ashraf Rifi, handlar det om en felöversättning.
Läs mer: Uppgifterna tillbakavisas: ”Felöversättning”
Eftersom Saliba vid sidan av sitt svenska medborgarskap också är libanesisk medborgare, ska han dömas enligt landets lagar, anser Libanon.
– Offrens familjer har mycket att säga till om och de kan i praktiken kräva ”öga för öga – tand för tand” säger Jan Hjärpe, professor i islamologi vid Lunds universitet.
Med sharia avses inte ett enskilt rättssystem utan en hel rättskultur, utvecklar Jan Hjärpe. De strängaste tillämpningarna kan ses inom extremismgrupper som IS. Libanon kan sägas stå på den andra sidan skalan, där den del av rättsystemet som är sprunget ur sharia idag är sekulärt.
Sverige och Libanon har olika syn på hur ett brott som mord ska dömas. I Sverige är det staten genom en åklagare som åtalar en misstänkt mördare. I Libanon, där en del av rättsystemet har sin historiska grund i sharialagstiftning, räknas det som familjerätt enligt Jan Hjärpe. Då är det de mördades familjer som ska avgöra vad de vill se för straff, menar Hjärpe.
– De har ett visst inflytande. När den offentliga rättegången är över tillfrågas de av rätten om deras syn på både vittnesförhör och på påföljd. Sedan är det ändå rätten som beslutar, men offrens familjer kan också ha rätt till ersättning, säger Mohammed Saab.
Beslutet från Libanon förvånar inte professorn.
– Mord räknas inte som kriminalrättsligt utan som civilrättsligt fall. Det är familjen till offret som har domsrätt, de räknas som ”ägare till blodet”. I vårt rättssystem så är det staten som hämnas ett mord, medan här är det familjen som kan bestämma om det är värt dödsstraff eller går att klara av med ekonomisk ersättning.
Jan Hjärpe ser det som mycket möjligt att det här skulle innebära att rättegången på något sätt görs om i Libanon. Då skulle en libanesisk domare kontakta familjerna till de tre offren för att höra vad de skulle vilja se för straff.
– Min gissning är att familjen kommer att ha en förhandling här och att man kommer överens om en mansbot här, så att man gör upp det ekonomiskt.
I Libanon finns dödsstraff fortfarande med på straffskalan. Kan det bli verklighet här?
– Det kan det bli, åtminstone teoretiskt, men det är relativt sällsynt vad jag förstår i Libanon. Man brukar komma överens om någon annan form av ersättning till familjen.
Fällde och friade
Det var i mars 2015 som tre unga människor, en kvinna och två män, hittades skjutna till döds i närheten av Uddevalla sjukhus. Tingsrätten friade först Martin Saliba och dömde hans bror Mark Saliba för morden. I januari 2016 valde hovrätten att fälla båda bröderna för mord. Påföljden blev livstids fängelse. Men under tiden mellan tings- och hovrättsförhandlingarna flydde Martin Saliba till Libanon. Han efterlystes internationellt och greps nyligen av libanesiska myndigheter, som nu alltså vägrar lämna ut honom till Sverige.
Kriminalvården säger till SVT Nyheter Väst att man inte vill kommentera enskilda fall. Men ett alternativ när länder vägrar lämna ut medborgare är att Sverige får det utdömda straffet överfört till det andra landet – i det här fallet Libanon. Och den internationella efterlysningen på Saliba ligger också fast.
– Ett land kan göra bedömningen att man inte överlämnar en person, men om personen flyttar på sig till ett annat land så kan den ju gripas där, säger Lisa Gezelius chef för Kriminalvårdens rättsenhet.
FÖRTYDLIGANDE: I en tidigare version av artikeln stod ”I Sverige är det staten genom en åklagare som åtalar en misstänkt mördare. I länder som följer sharialag räknas det som familjerätt.” Detta har utvecklats i denna senare version av artikeln för att förtydliga att shariarätt inte är ett enskilt system utan en rättskultur med olika tillämpning i olika länder. Efter att artikeln publicerats har uppgifter från libanesiska myndigheter framkommit om att Libanon inte tillämpar sharialagar, och att brevet till svenska myndigheter ska ha blivit felöversatt. Läs mer om det här.”
Datum för händelseförloppet
2015
7 mars – Tre döda kroppar påträffas i Uddevalla.
8 mars – Martin och Mark Saliba grips misstänkta för mord.
12 mars – Bröderna häktas för brottet.
23 mars – Ytterligare en man grips misstänkt för inblandning i morden.
25 mars – Även den tredje mannen häktas misstänkt för medhjälp till mord.
21 augusti – Åklagaren åtalar de misstänkta männen.
4 september – Rättegången inleds i en säkerhetssal i Göteborg. Det blev stökigt flera gånger under förhandlingarna. Offrens anhöriga skrek åt de åtalade.
22 oktober – Mark Saliba döms till livstids fängelse för morden. Martin Saliba frias.
11 november – Tingsrättens dom överklagas till hovrätten.
2016
11 januari – Martin Saliba dyker inte upp till förhandlingarna. Han efterlyses internationellt.
12 januari – Hovrätten beslutar att häkta Martin Saliba.
29 januari – Båda bröderna, Martin och Mark Saliba, döms av hovrätten till livstids fängelse.
3 mars – Högsta domstolen beslutar att inte ta upp fallet och livstidsdomarna fastställs.
22 juni – Libanon meddelar för första gången att man inte tänker lämna ut Saliba till Sverige.
19 september – Justitiedepartementet försöker få Saliba utlämnad genom en formell begäran till Libanon.
23 september – Martin Saliba grips av libanesiskt polis. Han har då hållit sig gömd hos en nära släkting.
15 november – Libanon meddelar att man inte kommer lämna ut Martin Saliba, återigen med hänvisning till att han är medborgare i Libanon.
22 november – SVT Nyheter Väst avslöjar att Martin Saliba åtalats i Libanon misstänkt för mord. Uppgifterna kommer från Mohammed Saab, närmaste rådgivare till Libanons ställföreträdande justitieminister Ashraf Rifi.