En splitbild med Salim El Hajjar och ödeläggelse i Beirut, Libanon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Salim El Hajjar från Göteborg reste till Libanon för att hälsa på sin familj. Nu kan han inte ta sig hem till Sverige. Hör honom i klippet. Foto: Privat, SVT

Salim från Göteborg är fast i Libanon: ”Var medveten om riskerna”

Uppdaterad
Publicerad

Salim El Hajjar från Göteborg valde att hälsa på sin familj i Libanon – trots avrådan från Utrikesdepartementet (UD). Nu kan han inte ta sig hem.

Salim El Hajjar har bott i Göteborg sedan 80-talet och har sedan dess ofta besökt sin familj i Libanon. Just nu befinner han sig tre mil norr om Beirut i semesterstaden Jounieh, där hans familj bor.

Han lämnade Sverige den 3 september och planen var att åka hem till Göteborg i början av oktober. Men nu har resan förlängts då flygen från Libanon ställts in.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

– Jag har försökt att korta min vistelse men efter att kriget bröt ut, och två veckor framåt, har de inte en enda plats ledig. Oavsett var du vill åka någonstans. Alla flyg i Libanon är fullbokade, säger han.

Avrådan från UD

Utrikesdepartementet har avrått från att resa till Libanon. Trots det valde Salim att åka.

– Det var en längtan till familjen och då valde jag att ta risken och åka och träffa dem. Jag har en mor som är 85 år och det är inte lätt för familjen att besöka mig i Sverige, säger han.

Riskerna med att resa till Libanon är stora i och med den återkommande raketbeskjutningen mellan Israel och den libanesiska shiamilisen Hizbollah de senaste månaderna.

Ångrar sig inte

Salim säger att han tar allvarligt på riskerna och avrådande från UD. Att han trots det åkte till Libanon, är inget som han nu ångrar.

– När det handlar om att nu träffa familjen så kommer jag agera på samma sätt.

Efter intervjun meddelar Salim El Hajjar att det flygbolag han hoppats åka med, skjutit upp alla sina resor till den 22 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Mer i ämnet