Barnen i Skaraborg lär sig att inte bli lurade att köpa saker i spel som Roblox.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör eleverna på Jonslunds skola berätta om sina erfarenheter av bedrägerier. Foto: Fredrik Sandberg/TT & SVT

Satsningen i Skaraborg: Ska lära skolklasser bli ”svårlurade”

Publicerad

Klicka inte på misstänkta länkar, låt dig inte luras av erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna, och ge aldrig ut dina inloggningsuppgifter. Det är några av de saker som Elin Lee från Skaraborgs Sparbank lär ut till elever för att skydda dem mot bedrägerier riktade mot barn.

– I princip i varje klass jag har varit ute hos är det barn som råkat ut för någon typ av bedrägeri.

Eleverna i årskurs 6 på Jonslunds skola i Nossebro samlas för dagens första lektion. Men idag är det inte deras vanliga lärare som står framför dem, utan Elin Lee som ska tala om ekonomi och bedrägerier riktade mot barn. Elin är projektledare för utbildningsprojektet Koll på Skaraborgs Sparbank och besöker grundskolor i Skara, Götene, Vara och Essunga.

– Oftast blir barn lurade i onlinespel, säger hon.

”Otroligt viktigt”

Idén att utbilda barn om bedrägerier kom när hon träffade polisens nationella samordnare för bedrägerier mot barn och unga och Internetstiftelsen på en inspirationsträff.

– De berättade om massa saker som händer i de här onlinespelen där barn råkar ut för bedrägerier. Då insåg jag hur otroligt viktigt det är att ta med det i utbildningen kring ekonomi för skolklasser.

Anmäl till polisen

Bedrägerier mot barn kan ske genom annonser som lockar med gratis telefoner eller obegränsade spelpengar i utbyte mot personliga uppgifter. Det kan också handla om falska länkar eller appar med spionprogram.

Elin Lees råd till föräldrar är att engagera sig i vad deras barn gör på internet.

– Jag vill också betona vikten av att anmäla dessa brott till polisen, för det är faktiskt riktiga brott som har begåtts.

orrdlista

Roblox – Populär spelplattform.

Robux – Spelvaluta i Roblox som inhandlas för riktiga pengar. En robux kostar ungefär 14 öre.

Skins – Föremål i spelet som gör det möjligt att ändra utseendet på spelfigurer och andra föremål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.