Under sommaren ökar vissa typer av brottsanmälningar och fickstölder är en som nästan alltid ökar under de varmare månaderna.
Enligt statistik från BRÅ anmäldes 188 fickstölder i januari 2023 och 301 i juni. Generellt ökar antalet anmälda fickstölder under denna period med omkring 40 procent i Göteborg.
– Ofta beror det på att folk är på semester, man är inte riktigt lika vaksam och man befinner sig mer i ett krogliv, säger Per Klingvall, rådgivningschef vid Stöldskyddsföreningen.
Två typer av ficktjuvar
Enligt Per Klingvall kan ficktjuvar kategoriseras inom två områden – de organiserade ligorna och den tillfällige tjuven.
– Ligorna arbetar oftast i par där den enes uppgift är att distrahera den utvalda personen medan den andre passar på att plocka på sig det man vill ha.
– Men det är den tillfällige ficktjuven, som kanske ser en mobiltelefon ligga obevakad och tar tillfället i akt, som man oftast råkar ut för.
”Det går på ett ögonblick”
Fickstöld, som ingår i brottsgruppen tillgreppsstöld, sker ofta kvickt och spontant. Vilket försvårar möjligheten att hinna reagera eller sätta stopp.
– Fickstölder sker oerhört snabbt, det kan vara att någon kommer fram och frågar efter vägen, gör dig lite ouppmärksam och under den tiden försvinner din plånbok eller väska, säger Per Klingvall.
Istället ska man tänka i förebyggande syfte på hur och var man placerar sina värdesaker. En stängd dragkedja eller en mobiltelefon i framfickan istället för i bakfickan av jeansen kan vara avgörande när tjuven slår till.
Väskförbud försvårar möjligheten till skydd
I Göteborg börjar festivaltiderna närma sig med både Way Out West och Kulturkalaset runt hörnet, men med ett förhöjt terrorhot råder det fortfarande väskförbud på många håll.
Hur ska man tänka om man inte får ta med en väska på festivalen?
– Om man inte har möjlighet att ta med sig en väska, se då till att du har en jacka eller ett par byxor med ordentliga fickor, gärna med dragkedja eller en innerficka, säger Per Klingvall.